Pădurea din mijlocul orașului – Parcul Șipote, a devenit oficial proprietate publică a municipiului Suceava, după ani și ani de demersuri legislative prin care să se facă transferul de la Regia Națională a Pădurilor la Primăria Suceava. Transferul a fost făcut în baza HG 772, un demers legislativ inițiat de municipalitatea suceveană, cu susținerea tuturor parlamentarilor suceveni.

“În cursul zilei de 16 octombrie am semnat protocolul de predare-primire în ceea ce privește pădurile parc de la Romsilva, pentru o suprafață de 143.95 hectare de fond forestier. Acum putem spune că suntem proprietarii acestui parc”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Predarea-primirea Parcului Șipote și a pădurii Zamca s-a făcut prin intermediul unei comisii prezidate de Garda Forestieră Suceava, care, în continuare, va avea rol de control și va fi consultată în privința lucrărilor care vor fi realizate în cele două păduri-parc.

Un prim efect al transferului se vede în Parcul Șipote, unde au fost făcute deja o serie de lucrări de reparații la alei și la iluminatul public, alte măsuri urmând să fie luate pe parcurs.

 

 

Obligațiile Primăriei Suceava privind cele două păduri-parc

 

Transferul celor 143.95 hectare de fond forestier în domeniul public al Primăriei Suceava a fost făcut și cu o serie de obligații concrete, unele deja îndeplinite, altele în curs de realizare.

„Avem și o serie de obligații – să încheiem un contract de administrare cu un ocol silvic, în baza unui control de fond. Am încheiat acest contract cu Ocolul Silvic Pătrăuți, care este în proximitatea noastră și s-a ocupat și până acum de administrarea acestor suprafețe de pădure.

Trebuie să respectăm regimul silvic, să evidențiem preluarea acestei suprafețe în domeniul public al municipiului Suceava – cu siguranță o vom face, dar și să asigurăm elaborarea studiului de fundamentare în termen de doi ani – deja avem făcut acest studiu de către ICAS Brașov și îl vom depune la Romsilva, să putem merge mai departe cu proiectele pe care le avem pentru Parcul Șipote”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

Proiect de 3,7 milioane de euro din fonduri europene, pentru Parcul Șipote

 

Planurile de amenajare a zonei de agrement Șipote includ numeroase alei cu bănci și coșuri de gunoi, piste de biciclete, sistem de iluminat modern, un foișor cu puncte de belvedere, un amfiteatru, un loc de joacă pentru copii și terase sezoniere. Conform legii, se pot face construcții ușoare și amenajări pe 10% din suprafață, adică 4,3 hectare. 

„După alegerile parlamentare vom face o consultare publică, cu investițiile pe care vrem să le facem în Parcul Șipote, dar și în zona Zamca”, a adăugat edilul sucevean.

Prin proiectul de amenajare al Parcului Șipote se intenționează atragerea de fonduri europene în valoare de 3,7 milioane de euro.