Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a adoptat, joi, măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în 29 de localități. Este vorba despre 21 de localități unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este între 1,5 – 3 la mia de locuitori și 8 localități unde incidența este mai mare de 3 la mia de locuitori.

La baza deciziilor se află situația prezentată de către DSP Suceava, propunerile fundamentate ale specialiștilor epidemiologi din cadrul structurii de sănătate publică, statisticile zilnice privind incidența cazurilor pozitive Covid-19 la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județul Suceava la mia de locuitori.

Astfel, în localităţile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori sunt interzise: desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.  Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise. Aceste localități sunt: Câmpulung Moldovenesc, Dorna Arini, Frasin, Fundu Moldovei, Gura Humorului, Sadova, Siret și Todirești.

În localităţile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală de 3/1.000 de locuitori se aplică următoarele restricţii: desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6:00—23:00; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului. Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii. Este vorba despre Adâncata, Bălăceana, Berchișești, Botoșana, Cacica, Comănești, Fălticeni, Grămești, Iacobeni, Ipotești, Mănăstirea Humorului, Mitocu Dragomirnei, Moara, Mușenița, Pojorâta, Rădăuți, Stroiești, Suceava, Șcheia, Vatra Dornei și Zamostea.

Prefectura Suceava a precizat, printr-un comunicat de presă, că incidența cazurilor pozitive la mia de locuitori a fost calculată de către DSP Suceava fără focare.

De asemenea, în cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență, inspectorul general școlar Grigore Bocanci a ridicat problema ratei crescute a infectărilor din județ, în contextul săptămânii de vacanţă ce urmează de luni pentru copiii din grădiniţe şi elevii din ciclul primar. Inspectorul școlar și-a exprimat temerea că perioada de vacanță poate duce la creşterea indicelui de infectare, dacă nu se vor respecta reglementările legale.