Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a solicitat, vineri, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, cu titlu gratuit, să transfere la Suceava 10 „construcții ușoare din elemente modulare” (containere), 10 radiatoare electrice și elemente de cazarmament - paturi, saltele, pături, cearșafuri. Acestea vor fi destinate organizării punctelor de triaj observațional/epidemiologic al populaţiei afectate, care se va prezenta pentru acordarea asistenței specializate în unitățile sanitare din județ, respectiv gestionarea situației medicale din Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc. Potrivit unui comunicat de presă remis de Prefectura Suceava, în urma numărului mare de cazuri confirmate cu virusul SARS-CoV-2 în rândul elevilor din Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, comandantul unității, colonel dr. Aurelian-Romeo Popovici, a solicitat luarea unor măsuri pentru gestionarea situației medicale din colegiu, în lipsa unui spațiu adecvat pentru izolarea a 16 elevi infectați, aflați în izolare la infirmeria unității.

În aceste condiţii, autoritățile din Suceava au hotărât să solicite acordarea de ajutoare de urgenţă.

De asemenea, în urma discuțiilor cu managerii unităților medicale din județ, s-a stabilit că pentru ușurarea accesului populației la unitățile spitalicești, „este obligatoriu organizarea și efectuarea triajului observațional/epidemiologic al pacienților la punctele de intrare în aceste instituții, în condiții de calitate pentru beneficiarul final, cetățeanul”. „Triajul observațional este o activitate necesar a fi desfășurată continuu, cu responsabilitate, indiferent de condițiile de timp și anotimp, mai ales în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din ultima perioadă”, se arată în comunicat.

Astfel, pentru intervenţia operativă în vederea protecției populației și asigurarea continuă a asistenței medicale, având în vedere condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, s-a solicitat scoaterea de la rezervele de stat, cu titlu gratuit, a materialelor specificate anterior.  

Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență Suceava, prin grija Instituției Prefectului județului Suceava, „îşi asumă întreaga responsabilitate pentru cantităţile solicitate a fi scoase din rezerva de stat, la stabilirea acestora avându-se în vedere solicitările conducătorilor unităților spitalicești și ale comandantului Colegiul Național Militar <Ștefan cel Mare>”, precizează comunicatul remis de Prefectură.

După încetarea efectelor pandemiei, materialele vor rămâne la dispoziţia Comitetului Judeţean pentru Situații de Urgență, urmând a fi folosite pentru protecţia populaţiei, în cazul apariţiei altor situaţii de urgenţă pe raza judeţului Suceava, cu menţinerea destinaţiei produselor acordate ca ajutor umanitar intern de urgenţă, cu titlu gratuit, din rezervele de stat.