Un tânăr din Siret judecat pentru un accident mortal pe care l-a provocat în timp ce era băut la volan a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Rădăuți la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, fără beneficiul suspendării condiționate. Această sentință a venit în faza de rejudecare a procesului, rejudecare dispusă Curtea de Apel Suceava. Interesant este că la prima fază a judecării, acum un an de zile, pedeapsa stabilită de Judecătoria Rădăuți a fost tot de 2 ani de închisoare.

Emanoil Petru Huțanu a primit 1 an şi 9 luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi 9 luni de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului. În urma cumulării pedepselor şi a aplicării sporului din a doua, a rezultat sentința finală de 2 ani de închisoare. Sentința dată la rejudecare este practic identică cu prima. 

La mijlocul anului trecut, magistrații de la Curtea de Apel Suceava au admis apelul inculpatului, au desființat în totalitate prima sentință și au dispus trimiterea dosarului la instanța de fond, adică la Judecătoria Rădăuți, în vederea rejudecării.

Magistrații au invocat art. 421 pct. 2 lit. b Cod de procedură, care face referire la dispunerea rejudecării pentru motivul că judecarea cauzei a avut loc în lipsa unei părți nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitatea de a se prezenta și a înștiința instanța despre această imposibilitate.  

Cel mai probabil, dosarul va ajunge din nou la Curtea de Apel Suceava, pentru sentința finală. 
Accidentul pentru care este judecat Emanoil Petru Huțanu s-a terminat tragic, cu decesul unui tânăr de 19 ani. Tragedia s-a întâmplat în septembrie 2017, pe drumul european 85, în apropiere de Negostina, şi a avut drept cauză principală viteza excesivă.

Emanoil Petru Huțanu, pe atunci în vârstă de 23 de ani, din Siret, conducea un BMW cu viteză excesivă, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției. Maşina a ieşit în decor, unde a lovit violent un obstacol.

În autoturism erau trei tineri. Unul dintre ei, Răzvan G., în vârstă de 19 ani, nu a supraviețuit. Ceilalți doi, şoferul şi un tânăr de 18 ani, au fost răniți.      

În cazul tânărului de la volan aparatul etilotest a indicat concentrația de 0,89 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.

Acesta a suferit leziuni grave în urma accidentului. 

El a fost preluat de o ambulanță şi a ajuns la Spitalul Orăşenesc Siret, de unde s-a decis transferul la Spitalul Municipal Rădăuți. Aici, tânărul fost diagnosticat cu: „fractură comunitivă peroneu drept” şi „fractură marginală tibie stângă”.

Instanța a mai constatat că în cauză nu s-au formulat pretenții civile din partea urmaşilor celui decedat.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care au preluat dosarul de la colegii de la Rădăuți. Procurorii au reținut față de inculpat şi articolul 38 Cod Penal, adică concursul real de infracțiuni când două sau mai multe infracțiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna dintre ele.