Noul Spital Municipal Fălticeni este una dintre investițiile care s-au efectuat cel mai greu în județul Suceava. Lucrările au demarat în 1991, când s-a turnat fundația, apoi au fost abandonate până în 2007, când s-a licitat din nou proiectarea. În 2010 s-a licitat execuția pe noul proiect și procedura a durat atunci circa 9 luni, fiind finalizată în 2011. Atunci a reînceput teoretic și construcția, dar primii bani s-au dat abia din 2012. Din 2013-2014 s-a accelerat ritmul lucrărilor și construcția a fost finalizată anul trecut, dar recepția încă nu-i gata. În acest timp, proiectantul și dirigintele de șantier, care erau în floarea vârstei la reluarea lucrărilor, au ajuns la pensie: proiectantul are 67 de ani, iar dirigintele de șantier, 64 de ani.

Managerul spitalului, dr. Vlad Morariu, nu mai are curaj să dea termene pentru deschiderea noului spital. Spune că aparatura medicală și echipamentele sunt instalate și gata a fi folosite, gradul de acoperire cu personal medical este de circa 80%, mai ridicat față de alte spitale din județ și din țară, dar noul spital nu este încă deschis din cauză că nu s-a încheiat verificarea documentației care a fost întocmită pe toată perioada lucrărilor. Inspectoratul de Stat în Construcții verifică în evidența electronică și fizic, pe facturi, dacă din 1991 au fost plătite către stat toate cotele din valoarea lucrărilor, precum și dacă toate documentele au ștampilele și semnăturile necesare. „Se verifică documentația tehnică a spitalului nou, în vederea recepției finale, care sperăm să înceapă săptămâna viitoare. Doar acte mai sunt de verificat”, a declarat managerul Vlad Morariu.

Întrebat de câte zile va fi nevoie pentru darea în funcțiune a noului spital, după încheierea recepției finale, doctorul Morariu estimează că în 3-5 zile, cu sistarea temporară a internărilor, externarea pacienților vindecați și cu o mobilizare generală din partea personalului unității medicale și sprijin de la Primăria Fălticeni pentru mutarea echipamentelor mai noi, achiziționate începând din 2017, folosite în actualul spital. 

 

·      Construcția noului spital a depășit-o, ca durată, pe cea a combinatului Petromidia și a Palatului Parlamentului

După mutare, actuala clădire, care funcționează ca spital din 1860, ar urma să fie dărâmată și în locul ei să se construiască o parcare. În noua clădire vor fi mutate toate secțiile spitalului, cu excepția celei de Boli Infecțioase, care va funcționa în pavilionul în care acum este Maternitatea. Imobilul, o fostă școală, este complet reabilitat. Secția TBC și cea de Îngrijiri Paliative, de la Vadu Moldovei, rămân în actualele clădiri.

Noul spital va avea 250 de paturi și toate dotările necesare unei unități spitalicești din anul 2021 - săli de operație cu aparatură performantă, saloane cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale, sistem de detecție, alrmare și stingere a incendiilor etc. Secția de terapie intensivă (ATI) are 20 de paturi, cu posibilitate de extindere până la 50, la nevoie.

Unitatea medicală va deservi o populație de circa 150.000 de persoane din Fălticeni și localitățile învecinate.

Pentru o mai bună înțelegere a perioadei de 30 de ani care a fost necesară construirii unui spital nou, cu 250 de paturi, la Fălticeni, menționăm că lucrările la combinatul Petromidia au durat 13 ani, în condițiile în care 37 de hectare din suprafața totală de 480 de hectare au fost recuperate din mare, iar proiectarea și construcția au avut loc între anii 1975-1977. Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume și cea mai grea clădire din lume, a fost construită în 17 ani, între anii 1980- 1997.