Ambasadorul Republicii Polone la București, Excelența Sa Maciej Lang, împreună cu membri ai Contingentului Militar Polonez care staţionează la Craiova și comandantul acestuia, maiorul Wojciech Kufliński au participat, sâmbătă, alături de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, la ceremonia de comemorare a 12 legioniști polonezi care au căzut în timpul Primului Război Mondial în zona Cârlibaba, în lupta între trupele Brigăzii a II-a a Legiunilor Poloneze și armata rusă. Aceștia sunt înmormântați în apropierea bisericii Sf. Ludovic din Cârlibaba.

Manifestarea a început cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. sublocotenent Piotr Antonik, pr. dr. Stanislav Cucharec și pr. Alois Ișvanca, parohul comunității din Cârlibaba. Alături de oaspeții din Polonia au fost prezenți primarul comunei, Gabriel Michael Danciu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Iulian Cimpoeșu, ansamblurile Sołonczanka și Mała Pojana și membri ai comunității locale.

După Liturghie a urmat o ceremonie la mormântul legioniștilor polonezi, cu slujbă religioasă, comemorarea celor căzuți, salva de onoare și depunerea de coroane de flori, la care au participat Batalionul 17 Vânătorii de Munte Dragoș Vodă din Vatra Dornei și Contingentul Militar Polonez care staționează în Craiova, precum și orchestrele militare de la Divizia 4 Infanterie și Brigada 81 Mecanizată. Menționăm că la 17 ani de la bătălia în care au căzut cei 12 legioniști poloni, crucea de lemn de pe mormântul lor a fost înlocuită cu un monument din beton în formă de cruce, iar în 2007 monumentul a fost renovat și a fost pusă o tăbliță cu text în limbile română și polonă și numele celor care au căzut în timpul luptelor.

După încheierea manifestărilor de la Cârlibaba, oaspeții au mers la Solonețu Nou, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare de deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, pr. dr. Stanislav Cucharec, parohul comunităţii, și de ansamblul ,,Sołonczanka”. Delegația Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova a prezentat tehnică militară. Amintim că în acest an s-au împlinit 100 de ani de la semnarea convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă.