Două dintre cele 231 de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică și structurile arondate acestora funcționează în scenariul 2, adică online pentru elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a și fizic pentru preșcolari și clasele I-IV, începând cu data de 14 iunie a.c., a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, în ședința de duminică, 13 iunie a.c.. Este vorba despre Școala Gimnazială Crucea, comună în care diagnosticarea a două persoane cu SARS-CoV-2 a dus la creșterea incidenței cazurilor pozitive la 1,1 la mia de locuitori, peste pragul limită de 1, care permite funcționarea în scenariul 1, cu prezența fizică a elevilor în școală. Directoarea școlii, Roxana Apetroae, a declarat că cele două cazuri diagnosticate cu Covid-19 nu sunt în rândul personalului din școală, al elevilor sau profesorilor, dar „legea trebuie respectată”. Ea a spus că școala este pregătită pentru învățământul online și că doar trei elevi din Leșu Ursului nu au acces la internet, din cauza infrastructurii. „Le trimitem fișele prin microbuzul școlar sau vin părinții la secretariatul școlii și le iau. Nu sunt probleme”, a precizat directoarea Roxana Apetroae, care a mai spus că din februarie până acum școala din Crucea a mai fost o singură dată în scenariul 2, pentru o perioadă de trei săptămâni, în rest a fost mereu „pe verde”, cu prezența fizică a tuturor elevilor în unitatea de învățământ.

A doua unitate de învățământ din județ care trece la cursuri online este Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca. Aici motivul nu este coronavirusul, deoarece la această dată în Dolhasca nu este nici un caz activ de Covid-19, însă potrivit primarului Decebal-Dumitru Isachi, liceul este în reabilitare și soluția agreată de administrația locală și Inspectoratul Școlar a fost funcționarea în regim online. ”Se lucrează intensiv pentru ca în toamnă reabilitarea clădirii să fie încheiată și elevii să poată începe cursurile în cele mai bune condiții. Clasele de liceu și cele terminale au fost permanent fizic, elevii din ciclul primar au fost relocați la altă școală și fac ore fizic, iar pentru celelalte clase am mers pe scenariul online”, a explicat primarul orașului Dolhasca, Decebal Dumitru Isachi.

Scenariul 2 înseamnă participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Menționăm că anul școlar se încheie peste două săptămâni.