120 de copii au participat la mai multe acțiuni în cadrul Campaniei „Să aducem copiii la şcoală” - Școală de vară (1-30 septembrie), organiză de asociaţiile neguvernamentale „Euroactiv” Suceava, „Alecs Group” şi „Plai Străbun”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ideea Şcolii de vară „Să aducem copiii la şcoală” a fost inspirată de proiectul Generaţia TehnoWorld. „Euroactiv”, la iniţiativa prof. Elena Manuela David, director al Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, project manager la EduMax – Education Maximizer – centru de dezvoltare personală și profesională - Suceava, a iniţiat şi a implementat acest proiect pentru o comunitate defavorizată de 120 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Asociaţia EduMax a sprijinit constant activităţile sociale derulate de „Euroactiv”. În cadrul acestui proiect, EduMax a ajutat 50 de copii cu ghiozdane utilate cu rechizite şcolare.

 

Dezbateri, ateliere de lucru, excursii

Tot în cadrul Școlii de vară „Să aducem copiii la şcoală” au avut loc mai multe dezbateri privind prevenirea violenţei, a bullying-ului în cadrul Campaniei „Vacanţa s-a terminat – eşti pregătit pentru un nou început?” (coordonator, comisarul de poliție Ileana Iacob, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, împreună cu specialiști din cadrul biroului Siguranță Școlară; Reguli de circulaţie şi prevenirea accidentelor rutiere – comisar-şef: Anca Iacob – Serviciul Rutier al IPJ Suceava; Lupta împotriva traficului de fiinţe umane – Laura Stadler – Centrul Regional de Luptă împotriva traficului de fiinţe umane; Exerciţiu de simulare a unui accident rutier – acroşarea unui biciclist de către un autoturism – intervenţia autospecialelor ISU – ambulanţa SMURD, autospeciala descarcerare şi autospeciala de stingere a incendiului); Exerciţiu de acordare a primului ajutor – plutonier adjutant Alina Păduraru. Activităţile s-au desfăşurat în comunitatea de romi din localitatea Pătrăuţi.

Pe 9 septembrie, 32 de copii din aceeaşi comunitate au beneficiat de o excursie la șapte obiective turistice din judeţul Suceava. Copiii au avut poate unica ocazie de a vizita Muzeul de Istorie Suceava şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Suceava. Prânzul copiilor a fost oferit de Mado Corporation din Iaşi. Copiii au avut prilejul să se plimbe cu telescaunul pe pârtia Şoimul din Gura Humorului şi au beneficiat şi de intrare la Parcul Zoo din Rădăuţi. Excursia s-a finalizat cu servirea mesei de cină la Pensiunea „Bucovina de Poveste” din Cacica. Cei mici au jucat ping-pong, au sărit pe trambulină, s-au bucurat de spaţiul de joacă al pensiunii gazdă. Excursia a fost organizată de Asociaţia „Euroactiv”, cu sprijinul companiei de transport Romfour Tour din Fălticeni, care a pus la dispoziţie mijlocul de transport.

La aceste activităţi au participat peste 120 de copii din comunitate, mulţi venind şi cu părinţii, care au fost impresionaţi de activităţile propuse de organizatori. La sfârşitul acțiunilor, din partea organizatorilor, copiii au primit pliante, orare şcolare, flyere, sucuri şi dulciuri.

Acţiunile de ajutorare în cadrul acestui proiect se vor derula şi în perioada următoare, pe parcursul lunii septembrie, prin oferirea de ghiozdane cu rechizite copiilor din comunităţile defavorizate, cu scopul de prevenire a abandonului şcolar şi al marginalizării sociale.

Coordonatori: prof. Narcisa-Daniela Ştefănescu - Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, prof. Mihai Greciuc, prof. Romeo-Irinel Bolohan şi Alexandru Tanase de la „Euroactiv” şi psih. Constantin Alecsa de la Asociaţia „Alecs Group” Suceava.