Județul Suceava a obținut un loc fruntaș la competiția profesională a muncitorilor din silvicultură, care a avut loc la Iași, săptămâna trecută, unde s-au întrunit 32 cei mai pricepuți muncitori silvici din țară, câștigători ai etapelor județene desfășurate în cadrul direcțiilor silvice ale RNP Romsilva.

Reprezentantul Direcției Silvice Suceava, Constantin Daniel Pocolin, de la Ocolul Silvic Crucea, a urcat pe podium (bușteni decupați pe înălţimi diferite și inscripționați corespunzător) alături de câștigătorul etapei naționale a Concursului profesional “Cel mai bun fasonator mecanic” - Marius Buhușanu, de la Direcția Silvică Neamț, precum și de ocupantul locului secund, Costică Cernat, reprezentantul Direcției Silvice Alba.

Lupta dintre cei trei muncitori silvici a fost foarte strânsă, departajarea fiind făcută la doar câteva zeci de puncte, adică 1353 pentru locul III, 1364 locul II și 1383 locul I.

Concursul a constat în cinci probe, începând cu schimbatul lanţului, tăierea de precizie, tăierea combinată, doborâtul arborelui şi cepuitul. Scopul acestor acţiuni este de a evita, pe cât posibil, producerea unor evenimente nedorite.

Concursul “Cel mai bun fasonator mecanic” are rol de a verifica cunoștințele profesionale și abilitățile deprinse de fiecare fasonator mecanic, una dintre cele mai importante profesii din domeniul silvic, prin faptul ca ajută la punerea pe piață a lemnului fasonat necesar populației şi operatorilor economici, dar și pentru că este cea mai mare generatoare de accidente de muncă în acest domeniu.

Cea de-a XI-a ediție a concursului profesional “Cel mai bun fasonator mecanic” a fost organizată, ca și până acum, de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Federația Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”.