Județul Suceava a fost vizitat, recent, de fostul președinte al regiunii Schwaben, din Germania, între cele două regiuni existând un parteneriat de colaborare. Împreună cu Jurgen Reichert, în județul Suceava a fost prezentă și Katharina Haberkorn, responsabilă de colaborare în cadrul parteneriatului Schwaben-Suceava, unul dintre obiectivele vizitei fiind identificarea de noi proiecte care să fie pregătite și realizate în perioada următoare.

După vizită, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a declarat că cei doi oaspeți germani au avut mai multe întâlniri și au vizitat mai multe obiective din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Solca, Rădăuți și Suceava.

„Concluzia principală a vizitei a fost că parteneriatul Suceava-Schwaben este solid, construit în peste 20 de ani, are capacitatea să producă proiecte noi pentru viitor pornind de la experiența obținută de-a lungul anilor în cadrul acestui parteneriat, cuvântul de ordine fiind creativitatea”, a declarat Niculai Barbă. El a adăugat că după vizitele făcute la structuri ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Jurgen Reichert a apreciat că sistemul social acordă copiilor din județ condiții peste medie, iar în ceea ce privește centrele pentru adulți, fostul președinte al regiunii Schwaben a prezentat modul în care acestea se reorganizează în Germania, acesta subliniind că termenul pentru acest lucru este anul 2030 în unele cazuri.

„Am convenit să propunem mai multe proiecte comune în turism, educație, cultură, mediul de afaceri, sport și în domeniul social.

Astfel, la Casa Sidorovici din Gura Humorului, construită în 1910, ar urma să fie identificate surse de finanțare în cadrul parteneriatului, cu atragerea de fonduri și de la entități private, astfel încât aceasta să fie refăcută după un concept pedagogic, dar și ecologic nou.

Totodată, s-a stabilit că primul proiect pe turism va viza interconectarea unor hărți și informații turistice din Bucovina cu platforme și rețele din Germania și Uniunea Europeană.

Pentru celelalte domenii de activitate, menținând un contact permanent, urmează să fie aprofundate mai multe idei de proiecte comune, inclusiv proiecte care să poată fi inițiate și chiar derulate în această perioadă cu restricții impuse de pandemie”, a declarat Neculai Barbă.