Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceavaau fost scoase din mănăstire, duminică după-amiază, 10 octombrie, și duse în procesiune pe străzile municipiului Suceava, pentru reducerea impactului pandemiei Covid-19. La fel ca și anul trecut, dar și în primăvară, nu au fost oameni care să poarte pe umeri racla cu moaștele Sfântului, racla fiind așezată într-un automobil, unde se mai afla și Icoana Sf. Ioan cel Nou, frumos împodobită cu flori naturale.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a luat decizia de a scoate racla cu Sfintele Moaște din incinta mănăstirii și de a o duce în procesiune prin mai multe zone ale municipiului, inclusiv la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, pentru că în municipiu, dar și în județ a crescut numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, a crescut numărul persoanelor aflate în stare gravă la Terapie Intensivă, dar, cel mai trist, crește de la o zi la alta numărul morților din cauza Covid-19. Așa cum a spus la un moment dat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „prezența lor să aducă, iarăși, credința că nu suntem singuri și că sfinții ne ocrotesc și se roagă lui Dumnezeu pentru noi”.

În fața bisericilor pe unde a trecut Sfântul, câțiva preoți, însoțiți de un număr mic de credincioși, au ieșit în întâmpinare, în dangăt de clopote, așa cum s-a întâmplat și în fața Catedralei „Nașterea Domnului” de pe Mărășești, cu speranța că rugăciunile adresate Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava nu vor rămâne neascultate, ci dimpotrivă, le vor da speranță că boala poate fi învinsă. Cei care au văzut trecând racla cu Sfântul pe lângă ei, preț de câteva secunde s-au oprit, au o făcut semnul Sfintei Cruci, au spus poate în gând o rugăciune pentru cei dragi, pentru cei bolnavi, pentru cei aflați în suferință pe un pat de spital, mulți, mult prea mulți, lipsiți poate de speranță. În toată această perioadă grea de pandemie, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” se fac rugăciuni speciale pentru încetarea pandemiei de Covid-19. La fel și în bisericile și mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat recent într-o conferință de presă „că procesiunea cu Moaştele Sfântului Ioan cel Nou din primăvară a ajutat la scăderea numărului de îmbolnăviri cu coronavirus din oraş”.