Posesorii de detectoare de metal, autorizați, din județ, au avut la finalul săptămânii o întâlnire cu specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Cu acest prilej, cei care caută comori au aflat ce trebuie să facă în condițiile în care descoperă muniție neexplodată din cele două Războaie Mondiale. Întâlnirea a avut loc la poligonul ”Bogata”, din comuna Baia, iar la final Grupa Pirotehnică a pompierilor militari a organizat și o ședință de distrugere a muniției asanate de pe teritoriul județului Suceava, în ultima perioadă. Elementele de muniție proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcționare, și au fost găsite în diferite zone ale județului. În total, au fost distruse 875 de elemente de muniție (bombe explozive de aruncător și proiectile de artilerie, de diferite calibre; lovitură antitanc; mină antipersonal; muniție de infanterie și alte elemente de muniție), iar la această acțiune pirotehniștii au fost sprijiniți de către un echipaj de jandarmi și agenți de la Poliția Rutieră și de la Poliția Baia, precum și de către lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Baia.

”Ambele misiuni, atât cea de instruire, cât și cea de distrugere, s-au desfășurat cu profesionalism, fără a pune în pericol vieți omenești sau bunuri materiale”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

Reprezentanții acestei instituții au mai făcut un apel și către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. 

Astfel, sunt interzise: 

- atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; 

- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; 

- demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; 

- joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie; 

- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe. 

În zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis: 

- accesul persoanelor şi în special al copiilor; 

- executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice; 

- executarea unor lucrări funciare; 

- circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. 

”La descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate”, au mai arătat reprezentanții ISU Suceava.