Ziua Holocaustului (9 octombrie) a fost marcată de elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana. Conducerea liceului, reprezentată de profesorii de istorie Robu Nicolae și Ciotu Iulian, împreună cu profesoarele Ureche Casandra și Șoldan Ana-Maria, au organizat un eveniment în care au fost prezentate materiale informative despre Holocaust.

În deschiderea activităţii, după cum ne-a spus prof. înv. primar Seserman Lidia-Loredana, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, „cei prezenți, elevi și profesori, au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor care au pierit datorită politicii fasciste de discriminare rasială, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, urmărind apoi o scurtă evocare a profesoarei Șoldan Ana-Maria, cu momentele importante ale acţiunilor întreprinse de statul german împotriva populaţiei evreieşti”.

Elevii prezenți au fost apoi invitaţi să participe la un program special dedicat acestei „pete negre a istoriei umanităţii”, urmărind montajul artistic prezentat de colegii lor din clasa a X-a A, îndrumați de profesoara Ureche Casandra-Daniela, în cadrul căruia au recitat poezii, precum „Holocaustul” și „Bătrâna Europă”, iar profesoara Tomuț Cristina, consilierul educativ al liceului din Cajvana, a recitat poezia „Holocaustul“, creație proprie.

Elevii clasei a VIII-a B, îndrumați de profesoara Șoldan Ana-Maria, au prezentat proiecte cu tema Holocaustului. Cei prezenți au fost foarte impresionați de tratamentul inuman la care au fost supuse victimele regimului nazist. Activitatea desfășurată în Căminul Cultural s-a încheiat cu cuvântul  prof. Robu Nicolae, directorul coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana: „Vorbim despre Holocaust pentru a cunoaşte istoria acestuia, dar mai ales pentru a înţelege că pentru binele prezent şi viitor avem datoria să cultivăm în fiecare din noi, dar şi în jurul nostru, valori ca respectul şi toleranţa, să ne ferim de prejudecăţi şi stereotipii, fiind normal să respectăm religia şi modul de viaţă ale fiecăruia”.

La activitate a fost prezent și inspectorul școlar de istorie, profesorul Hrenciuc Daniel, care a rostit câteva cuvinte, subliniind importanța acestei zile: „Avem responsabilitatea să ne amintim de Holocaust, pentru a comemora victimele, pentru a condamna şi a respinge o ideologie ucigaşă şi rasistă și, nu în ultimul rând, pentru a cinsti persoanele care şi-au păstrat umanitatea, într-un timp al antiumanităţii”.