Două femei însărcinate bolnave de Covid-19 au ajuns în grija medicilor din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat că ambele au născut, bebelușii sunt sănătoși, nu sunt infectați, dar mamele au încă nevoie de supraveghere medicală și tratament. Una dintre femei a avut o formă moderată de boală și acum se află pe secție, iar cea de-a doua a fost internată în data de 5 octombrie și i s-a făcut cezariană de urgență. „A stat intubată în ATI o săptămână și colegii de la terapie intensivă au reușit să o pună pe picioare. Acum e pe secție, cu oxigen și sperăm să meargă bine în continuare”, a declarat dr. Teodorovici.

Săptămâna trecută, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România a făcut apel la femeile însărcinate să nu amâne vaccinarea anticovid până după naștere deoarece ar putea fi prea târziu. Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, a arătat că până acum milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul și că toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că la gravide boala Covid creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei. Potrivit specialiștilor, vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS-CoV-2 de peste 5 ori, scade riscul de boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital de 10 ori; scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS-CoV-2 de 11 ori. De asemenea, vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere. Medicii subliniază că vaccinul este sigur pentru gravidă și făt, iar vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala Covid, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, Colegiul American al Medicilor Ginecologi și Obstetricieni (ACOG), Societatea Americană de Medicină Materno-Fetală și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite au inclus femeile însărcinate în grupul de persoane cu risc crescut. Dacă o femeie a rămas însărcinată după ce a început schema de vaccinare cu un vaccin anti-Covid-19 care necesită două doze, ar trebui să facă și a doua doză pentru a obține o protecție mai mare.