Imagini spectaculoase cu frunze căzute, așternute pe poteca de lemn care protejează tălpile vizitatorilor de solul umed, cu aciditate ridicată, din turbăria de la Poiana Stampei, au fost postate luni, pe pagina de socializare a Regiei Naționale a Pădurilor, fiind apreciate de mii de vizitatori din întreaga țară.
“Toamna în Tinovul Mare, Poiana Stampei - Imagini trimise de colegii noștri de Romsilva - Ocolul Silvic Dorna Candrenilor din cadrul Direcției Silvice Suceava”, este mesajul care însoțește imaginile care vorbesc de la sine despre frumusețea acelui loc aparte.
Tinovul Mare reprezintă cea mai mare rezervație de turbă din România, fiind situat la poalele Călimanilor (Carpații Orientali) în Depresiunea Dornelor, pe o suprafață de aproximativ 695 hectare.
Rezervația este în îngrijirea Direcției Silvice Suceava, care administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270.000 de hectare păduri de stat.
Zona respectivă este plină de mlaștini, zone umede în care se acumulează turba, un sol foarte bogat în materie organică provenită de la plante, slab sau deloc descompusă din cauza lipsei de oxigen. Apariția unei astfel de arii este determinată de o serie de factori printre care bilanțul dintre apă și climă, care trebuie să fie nul sau pozitiv astfel încât solul să fie mereu inundat sau umed. Terenul sub forma unei depresiuni reprezintă un alt factor propice pentru turbării.
Comentarii