Polițiștii de la Serviciul Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase din cadrul poliției județene au acționat într-un dosar în care au adunat date cu privire la comiterea infracțiunilor de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor” și „uz de armă fără drept”, într-un dosar în care este vizat un bărbat din Sucevița, cunoscut în zonă, în ultima perioadă mai ales, în „calitatea” de activist de mediu. Polițiștii aveau informația că Tiberius Gheorghe Vatamaniuc a folosit un pistol posibil letal, cu care a tras prin pădure.

În dimineața zilei de duminică, polițiștii de la Serviciul Arme, sprijiniți de grupe de mascați de la serviciile de acțiuni speciale ale Poliție și Jandarmerie, au descins la locuința lui Tiberius Vatamaniuc. Au fost în total trei percheziții, din care una la un magazin și una la o persoană din anturajul acestuia.

În timpul perchezițiilor au fost ridicate un pistol de start și zece elemente de muniție aferente acestuia, alte câteva sute de elemente de muniție, o lunetă marca Magnum, o macetă și o sabie. La percheziții au mai fost ridicate șapte trofee de cerb, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte şi un dispozitiv pentru ascultare la distanţă, dispozitive specifice braconierilor. Toate acestea sunt indicii ale unor fapte de braconaj și urmează să se stabilească ce persoane sunt implicate în această poveste. Pistolul găsit urmează a fi expertizat și suspus unei expertize balistice. Se pare că nu există încă certitudinea că este vorba de un pistol letal, însă cercetările continuă.

Vatamaniuc este trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți din luna martie a acestui an.

Tiberius Gheorghe Vatamaniuc, condamnat în trecut pentru tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj, este judecat acum pentru ”conducere fără permis” și ”instigare la participație improprie la fals intelectual”. Acesta este acuzat că a condus o mașină pe raza comunei Vicovu de Jos, având permisul de conducere anulat, avariind un gard și plecând de la fața locului.
Mai mulți prieteni ar fi dat ulterior declarații în favoarea sa, încercând să-l disculpe. Polițiștii care s-au ocupat de caz sunt convinși că toată această poveste a fost pusă la cale de inculpați, pentru a-l salva pe Vatamaniuc din situația delicată din punct de vedere judiciar.

Cinci inculpați sunt trimiși în judecată în acest dosar aflat acum pe rolul Judecătoriei Rădăuți.
Tiberius Gheorghe Vatamaniuc a fost condamnat în trecut și pentru că a lovit un tânăr cu sabia în cap, într-un club din Rădăuți. Mai recent, acesta a executat o pedeapsă pentru că a făcut un scandal monstru la Spitalul municipal Rădăuți și a amenințat un polițist care îl cercetase anterior.