Aproape 800 de suceveni au murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus în valul patru al pandemiei. Anunțul a fost făcut de directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Olivia Ioana Vlad, în ședința de vineri a Colegiului Prefectural. Olivia Ioana Vlad a spus că din punct de vedere epidemiologic, debutul valului patru poate fi considerat ca având loc în prima săptămână a lunii septembrie 2021, iar sfârșitul acestuia la finalul lunii noiembrie. Ea a precizat că în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie s-au efectuat 119.560 de testări, din care 78.627 teste rapide, iar în urma prelucrării acestora 12.789 au fost pozitive, rata pozitivării fiind de 10,70%. Șeful DSP Suceava a adăugat că acest procent de pozitivare se încadrează în media națională din aceeași perioadă.

Ea a adăugat că, în schimb, rata mortalității la nivelul județului Suceava, în cel de-al patrulea val al pandemiei, a înregistrat valori de peste 6,13%. Astfel, din 12.789 de persoane confirmate cu noul coronavirus în județul Suceava, 3.485 au necesitat internare, adică 27,25%, iar 783 de persoane au decedat, respectiv 22,47% din totalul persoanelor internate.

Olivia Ioana Vlad a arătat că printre posibilele cauze ale deceselor se numără prezentarea tardivă a pacienților în unitățile spitalicești în stadii avansate de evoluție a infecției cu Sars-Cov-2, vârsta înaintată și multiple comorbidități, dificultățile spitalelor în aprovizionarea cu unele medicamente de ultimă generație, cum ar fi anticorpii monoclonali, precum și rata scăzută de vaccinare la nivelul județului Suceava.