Persoanele care nu respectă măsura carantinării au devenit ținta controalelor intense ale polițiștilor suceveni. Cum mulți încalcă aceste măsuri cu bună știință, sancțiunile de rigoare curg pe bandă rulantă. Cei care ar trebui să stea în carantină sunt fie de negăsit la domiciliu, fie sunt depistați în trafic, uneori și la ore după miezul nopții, astfel încât încălcarea legislației se face voit. De exemplu, în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.40, o patrulă de siguranță publică în timp ce se afla pe strada Calea Burdujeni din Suceava l-a legitimat pe un tânăr care se deplasa pe jos. Acesta avea 22 de ani și figura cu domiciliul în satul Buda, comuna Zvoriștea, și venise în Suceava cu doi prieteni pentru a merge să comande mâncare la un fastfoud. Acesta figura că trebuie să stea în carantină, măsură pe care nu a respectat-o, motiv pentru care s-a ales cu o amendă de 1.000 de lei. Un alt bărbat, de această dată din Crucea, nu a fost găsit acasă deși trebuia să fie în carantină. Polițiștii au aflat că plecase spre București, iar ”premiul” a fost o amendă de 1.000 de lei. Aceeași amendă i-a fost aplicată și altui bărbat care nu a fost găsit acasă cu ocazia controlului derulat de polițiști și jandarmi la locuința din municipiul Suceava unde trebuia să se afle în izolare.

”Contextul pandemic european a impus necesitatea adoptării unor măsuri sanitare și de prevenire sporite pentru gestionarea situației pandemice SarsCov2. Deși înțelegem necesitatea de socializare și interacțiune socială, facem apel la toți cetățenii să respecte măsurile de carantină impuse conform legii și să aibă un comportament responsabil care să le asigure sănătatea atât lor cât și celor dragi din familie”, au arătat reprezentanții IPJ Suceava.

Aceștia au precizat că, în conformitate cu legislația actuală în perioada 10 decembrie 2021 ora 00:00 – 08 ianuarie 2022 ora 24:00, sunt stabilite următoarele reguli de aplicare a măsurii carantinei referitoare la persoanele care sosesc în România:

-se instituie măsura carantinei cu o durată de 14 zile la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu privire la persoanele care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, astfel:

a) persoanele care sosesc din zona Verde sau Galbenă și nu prezintă dovada vaccinării, dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară ori dovada testării negative RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

b) persoanele care sosesc din zona Roșie și nu prezintă dovada vaccinării sau dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.

-se instituie măsura carantinei cu o durată de 10 zile la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană aflate în zona Roșie, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

-se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 14 zile cu privire la persoanele care sosesc din statele terțe și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

-se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 10 zile pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din statele terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

-pentru identificarea categoriilorexceptate de la măsura carantinei (minori și anumite categorii de persoane conform legii) vă rugăm să accesați în permanență sursele oficiale de informare și să verificați în prealabil modificările legislative.