Incendiile izbucnite în câteva localități din județul Suceava, în cursul primei zile a noului an, au făcut pagube importante, câțiva proprietari ai locuințelor afectate având nevoie de îngrijiri medicale. Flăcările au afectat grav casele de locuit ale unor familii, dar și construcțiile anexe din gospodării.

Un prim incendiu a fost anunțat în cursul nopții dintre ani, în jurul orei 04.30 pompierii din orașul Cajvana fiind solicitați să intervină pentru stingerea flăcărilor izbucnite la anexele unei gospodării din localitate. La sosirea echipajelor flăcările se extinseseră la toate anexele, fiind în pericol și casa de locuit a familiei. În incendiu au ars depozitul de furaje, adăpostul de animale și o bucătărie de vară pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Au mai ars unelte agricole, circa 10 metri cubi lemn de foc, două tone de plante furajere și circa 1,5 tone de cereale, în incendiu pierind 11 păsări de curte.Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind de natură electrică, cel mai probabil de la un scurtcircuit.

În jurul orei 15.30 era anunțată izbucnirea unui incendiu în comuna Dornești. La fața locului au ajuns pompieri ai Detașamentului de Pompieri Rădăuți, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dornești, care la sosire au constatat că flăcările cuprinseseră acoperișurile unor construcții realizate în corp comun. A fost nevoie de intervenția cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea incendiului.

În timpul intervenției pompierii paramedici au acordat primul ajutor medical proprietarelor în vârstă de 79 de ani și 59 de ani, care au suferit atacuri de panică. Ulterior femeia mai în vârstă a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. În incendiu au ars acoperișul comun din lemn, cu învelitoare din tablă pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. S-au degradat bunuri din interiorul celor două case de locuit din gospodărie, găsindu-și sfârșitul 20 de păsări și un porc. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost evaluată ca fiind datorată efectului termic al curentului electric printr-un cablu electric defect.

 

  • Pagube importante în alte trei incendii produse în județ

 

Salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Fălticeni au intervenit cu două autospeciale de stingere și două ambulanțe pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Țarna Mare și anunțat după ora 17.00. La sosirea echipajelor ardea interiorul unei case de locuit, cu pericol de propagare la întreaga construcție, dar și la proprietățile învecinate.

În timpul intervenției echipajele medicale au acordat primul ajutor proprietarilor, care au suferit atacuri de panică, ulterior aceștia fiind transportați la spital. Au ars casa de locuit pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați, elemente de tâmplărie, electrocasnice și alte bunuri din interior, cauza evaluată de pompieri fiind flacăra unei lumânări lăsate nesupravegheate.

Un incendiu de proporții a fost anunțat în jurul orei 21.00 în localitatea Bosanci. La sosirea echipajelor ardeau acoperișul casei de locuit și anexele gospodărești, fiind pericol de propagare la proprietățile învecinate. Flăcările au distrus acoperișul casei de locuit, construit din lemn și acoperit cu tablă, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, magazia din lemn pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați, șura și adăpostul de animale pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați. În incendiu au pierit o vacă și un vițel.

În timpul intervenției, pompierii paramedici au acordat primul ajutor medical pentru două femei de 67 de ani și 63 de ani, care au suferit un atac de panică. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic al curentului electric printr-un cablu electric defect.

Flăcările au făcut pagube într-un incendiu izbucnit la puțin după miezul nopții următoare în localitatea Arbore, unde a fost nevoie de intervenția a trei autospeciale ale Gărzii de Intervenție Solca și de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Arbore. La sosirea acestora ardea o casă de locuit, în pericol fiind și două locuințe învecinate. Cu toate eforturile depuse de pompieri, casa a ars pe o suprafață de 80 de metri pătrați, cauza izbucnirii flăcărilor fiind efectul termic al unei sobe metalice neizolată corespunzător față de materialele din jur.