Primele cazuri cu tulpina Omicron a SARS-CoV-2 confirmate în județul Suceava au fost la o mamă de 34 ani și bebelușul ei, în vârstă de 2 luni, care au venit în vacanță de sărbători din Marea Britanie, unde mama lucrează, a informat, luni, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Olivia Ioana Vlad. Suceveanca împreună cu bebelușul au venit în România în data de 15 decembrie, iar în data de 22 decembrie s-au internat în spital cu simptome ușoare de boală, după test PCR pozitiv. În urma testelor de secvențiere genomică s-a confirmat infectarea cu tulpina Omicron a SARS-CoV-2. Directorul DSP a precizat că evoluția bolii a fost favorabilă și atât mama, cât și copilul au fost externați. Mama este nevaccinată anticovid și, din ancheta epidemiologică efectuată de DSP Suceava, contacți direcți sunt alți doi copii ai femeii, care au stat în carantină la domiciliu.

„În contextul revenirii acasă a unui număr mare de suceveni care domiciliază sau lucrează în străinătate, era inevitabil să nu apară și în județul nostru primele cazuri de persoane confirmate infectate cu SARS-CoV-2, tulpina Omicron. În primele zile ale anului 2022 numărul de teste pozitive a crescut exponențial, 210 cazuri în ultimele 3 zile, față de totalul de 594 din luna decembrie 2021. Dintre acestea, există suspiciuni înalte de prezența tulpinii Omicron și au mai fost trimise teste pentru secvențiere genomică”, a arătat Olivia Ioana Vlad.

Șefa DSP face apel la suceveni să respecte măsurile de protecție pentru evitarea contaminării cu SARS-CoV-2 – să poarte corect masca de protecție, care trebuie aruncată după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălarea mâinilor cu apă și săpun sau dezinfecție cu soluții pe bază de alcool; purtarea măștii de protecție în orice circumstanță (de exemplu în spațiile deschise sau la domiciliu) în cazul apariției febrei, tusei sau strănutului; nu atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini; evitați zonele aglomerate; consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus și vaccinarea împotriva COVID-19.