Un tânăr din comuna Șaru Dornei pare a face tot posibilul pentru a ajunge pe termen lung la pușcărie. Altfel nu se explică cum de a comis un nou șir de infracțiuni, deși recent a beneficiat de clemența judecătorilor în două dosare de conducere fără permis și sub influența alcoolului și a fost condamnat la închisoare cu suspendare.  

Pe 6 ianuarie, în jurul orei 16.45, un echipaj de poliție de la Vatra Dornei, în timp ce acționa în trafic, pe strada Calea Transilvaniei, a observat un autoturism condus în mod ciudat, cu manevre scurte de schimbare a direcției de mers. Polițiștii au oprit imediat autoturismul marca Opel.

La volan a fost identificat un anume Iustin Stănică, din comuna Șaru Dornei, o veche cunoștință a oamenilor legii dorneni. Tânărul mirosea a alcool, etilotestul indicând concentrația de 0,75 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Verificarea bazei de date a fost doar o formalitate, tânărul nefiind posesor de permis de conducere.

Cu privire la mașină, din cercetări a rezultat că aceasta aparține unui bărbat care deține o societate în Vatra Dornei, angajatorul celui de la volan. Tânărul a sustras cheia de pe un panou din curtea societății la care lucra ca muncitor necalificat.

Iustin Stănică a fost pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului” și „furt în scop de folosință”.

Având în vedere situația juridică a tânărului, acesta a fost reținut imediat pentru 24 de ore, iar vineri, 7 ianuarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a solicitat arestarea preventivă a acestuia, la Judecătoria Vatra Dornei.

În luna mai a anului trecut, David Iustin Stănică a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, judecătorii stabilindu-i un termen de 4 ani în care nu avea voie să mai comită infracțiuni. Din păcate pentru el, a recidivat după ceva mai bine de jumătate de an.

În vara anului 2020, Stănică, în vârstă de 20 de ani, rula pe strada Chilia din Dorna, care face legătura cu DN 17B, cu 141 de km/h, în condițiile în care pe drum era strat de apă consistent. El a fost înregistrat de un radar al polițiștilor dorneni, care au reușit să-l oprească pe vitezoman înainte de a provoca o nenorocire.

Atunci, tânărul avea concentrația de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Deși sub control judiciar, în vara lui 2021, tânărul a comis-o din nou, ieșind în decor cu mașina. Din nou conducere fără permis și sub influența alcoolului.

Judecat în două dosare penale privind infracțiuni la regimul rutieră, tânărul a scăpat cu o pedeapsă cumulată, dar cu suspendare, efectuând și câteva luni de arest preventiv.