Doi foști primari din Râșca mai trebuie să aștepte pentru a afla dacă vor fi condamnați pentru fraude cu fonduri europene, așa cum sunt acuzațiile formulate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava. Magistratul de la Tribunalul Suceava care a analizat acest dosar a decis ca în cazul lui Neculai Rusu și Ion Bosînceanu să disjungă cauza și să formeze un alt dosar. În schimb, s-au dat soluțiile față de Asociația Crescătorilor de Animale ”Gospodarul” din Râșca și cel care era președinte la data faptelor incriminate, Vasile Chihaia. În ambele cazuri condamnarea s-a dat pentru aceeași infracțiune: ”folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. Vasile Chihaia a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, în timp ce Asociația a primit o pedeapsă de 105.000 lei amendă penală. Soluția de vineri a Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

 

·       Care sunt acuzațiile procurorilor DNA

 

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, în perioada 2010-2014, președintele Asociației crescătorilor de animale „Gospodarul” Rîșca (n.r. persoană fizică), la instigarea celor doi foști primari, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (contracte de arendă, contract de administrare, anexe etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de pășune de 321,79 ha, aparținând domeniului privat al comunei. ”În realitate, cei care ar fi condus Asociația respectivă și ar fi luat toate hotărârile erau inculpații Rusu Neculai și Bosînceanu Ion, ceilalți membri nefiind vreodată cooptați în luarea vreunei decizii”, rezultă din rechizitoriul DNA. În acest mod s-ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.107.912 de lei.

Procurorii DNA Suceava susțin că după ce erau virate fondurile în contul Asociației ”Gospodarul”, banii ar fi fost scoși eșalonat și împărțiți între cei trei inculpați (cei doi primari primind sumele cele mai mari pe care le-ar fi folosit într-o mică măsură în interesul localității pe care o administrau, restul fiind folosite în interes personal).

APIA s-a constitui parte civilă în dosar cu suma de 832.783 de lei, diferența de bani fiind recuperată prin metoda compensației datoriilor. Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.