Ziua Veteranilor de Război din România a fost marcată vineri la Suceava, printr-un ceremonial religios și militar, urmat de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Parcul Central al Sucevei. În prezența veteranilor și a autorităților locale și județene, președintele Filialei Județene Suceava a Veteranilor de Război, colonel în retragere Neculai Niga, a amintit că 29 aprilie a fost aleasă Ziua Veteranilor de Război din România deoarece la această dată, în anul 1902, regele Carol I a instituit prin Înalt Decret calitatea de veteran de război pentru toți cei care luptaseră în războiul din 1877-1878 pentru cucerirea Independenței de Stat a României. Pentru prima dată, aniversarea veteranilor a avut loc în urmă cu 14 ani, la data de 29 aprilie 2008.

Col. (rtr) Neculai Niga a transmis în același timp salutul și recunoștința sa veteranilor de război și eroilor care și-au sacrificat viața pentru Patrie, încheind mesajul său: ”Anul acesta, când prin dar divin sărbătoarea noastră ostășească de suflet și simțire este aureolată de cea mai mare sărbătoare creștinească, Învierea Domnului Isus Hristos, simbolul vieții împotriva morții, noi, veteranii de război aflați în viață, ne plecăm cu pioșenie frunțile încărunțite întru cinstirea eroilor căzuți la datorie în toate locurile și în toate timpurile. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”

Un mesaj adresat veteranilor de război de către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a fost transmis audienței de către prefectul Alexandru Moldovan, care a spus: ”Transmit salutul meu cu urările de bine, sănătate și viață lungă celor care ne-au învățat să prețuim libertatea, supraviețuind cumplitelor orori ale celui de-al Doilea Război Mondial, orori pe care astăzi cu greu ni le putem imagina. Cinstim memoria celor care au pus țara mai presus de propria viață și aducem un omagiu etern în această zi din Săptămâna Luminată celor care au scris cu sânge istoria recentă a României.”

La finalul ceremonialului, delegațiile reprezentanților instituțiilor prezente la eveniment au depus coroane de flori în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă.