Polițiștii nu au reușit încă să dea de urma lui Tiberius Vatamaniuc, din Sucevița, pentru care aveau pregătită o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, privind infracțiunea de conducere sub influența alcoolului. Sunt date că acesta ar fi părăsit țara, fără ca asta să însemne infracțiune, având în vedere că nu exista vreo restricție față de el, la acel moment. Dacă ar fi fost reținut 24 de ore și apoi pus sub control judiciar, de exemplu, Vatamaniuc nu ar fi avut voie să părăsească localitatea de domiciliu sau țara. Iar dacă ar fi încălcat controlul judiciar ar fi putut fi arestat în lipsă.  

Între timp, din informațiile noastre, dosarul este anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, dar a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru a se cerceta o posibilă încadrare la omor.

Reamintim, pe scurt, faptul că în noaptea de luni spre marți a săptămânii trecute, un echipaj al Poliției Marginea care se afla în misiune la Sucevița a observat în jurul orei 0.30 un autovehicul care circula cu mare viteză. Agenții au făcut semnale legale de oprire, dar șoferul le-a ignorat. Imediat, din spate a apărut autoturismul marca Audi condus de Tiberius Vatamaniuc. Și acesta a ignorat semnalele polițiștilor, care s-au urcat în mașină și au plecat în urmărirea celor două mașini. La scurt timp, le-au pierdut din vizor deoarece atât BMW-ul cât și Audi-ul goneau cu circa 200 km/h. Din păcate, la scurt timp BMW-ul avea să fie implicat într-o tragedie.

 

·        Certitudini - un conflict, consum de alcool și o urmărire în trafic. Ce a urmat e complicat de stabilit 

După aproximativ doi kilometri, poliţiştii au observat autoturismul marca Audi, iar din acesta a coborât un bărbat care a fugit. Polițiștii l-au urmărit circa 50 de metri și au reușit să îl imobilizeze, iar ulterior l-au dus la secție. S-a constatat că este vorba de Tiberius Gheorghe Vatamaniuc și că acesta emană halenă alcoolică. Activistul de mediu a refuzat să sufle în etilotest, dar a consimțit să meargă la spital și să i se recolteze probe de sânge. Rezultatul a fost o alcoolemie de 1,97 la mie în sânge, ceea ce înseamnă dosar penal.

Vatamaniuc neagă că a acroșat BMW-ul care a ajuns în albia râului Sucevița, accident care a dus la decesul lui Adrian-Ilie Mihalescu, de 34 de ani, din Marginea, și la rănirea gravă a șoferului, Dionisie Rotar, de 47 de ani, tot din Marginea. O expertiză tehnică se va face în acest caz, ocazie cu care se va stabili dacă a existat vreun contact între Audi și BMW înainte ca ultimul autovehicul să părăsească șoseaua și să ajungă în albia râului Sucevița. Din primele date, în apropierea unui pod care traversează râul Sucevița, într-o curbă la dreapta, șoferul BMW-ului a pierdut controlul asupra volanului. Mașina a intrat pe contrasens, a mers aproape 40 de metri pe spațiul verde, a scos din rădăcini un copac, iar apoi s-a răsturnat în albia râului Sucevița. Cei doi bărbați au rămas încarcerați și a fost nevoie de intervenția echipajelor specializate ale ISU Suceava pentru a fi scoși dintre fiarele contorsionate.

Cert este că Vatamaniuc era în urmărirea mașinii în care se aflau cei doi din BMW.

Totul a plecat de la un conflict din acea noapte dintre cei doi bărbați din Marginea și Vatamaniuc. Ultimul a fost agresat, varianta sa fiind că cei doi au venit peste el din cauza dezvăluirilor sale legate de mafia lemnului. Vatamaniuc era cunoscut de ceva vreme la Sucevița ca activist de mediu.

Cazul este unul complicat, iar rezolvarea lui, o mare provocare pentru polițiști și procurori.