Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au anunțat că au finalizat ancheta și au trimis în judecată o inculpată în vârstă de 74 de ani, recidivistă, care ar fi comis o tâlhărie asupra unei alte bătrâne, cu un mod de operare ingenios și periculos în același timp pentru victimă.

Fapta este din octombrie 2020, autoarea, Maria Belei, acționând asupra unei sucevence în vârstă de 89 de ani. Autoarea pusese ochii pe bani și bijuterii din casa femeii de care, teoretic, avea grijă, fiind tocmită pe post de îngrijitoare.

 

·        Infractoare notorie. Când era ceva mai tânără, seducea și tâlhărea bărbați 

Cazul Mariei Belei este unul cu totul ieşit din comun. Femeia are mai multe condamnări la activ, pentru că ademenea bărbaţi, pe care îi agăţa de regulă în gări, mergea cu ei într-o cameră de hotel, pentru o partidă de sex, iar acolo îi jefuia. Ultima oară aceasta a ispăși o treime dintr-o condamnare de 12 ani de închisoare pentru tâlhărie. Fiind trecută de vârsta de 60 de ani, aceasta a beneficiat de posibilitatea de a executa doar o treime din pedeapsă. 

 

·        A trimis bătrâna de 89 de ani în ”lumea viselor” pentru trei orei 

Revenind la tâlhăria pentru care este trimisă în judecată acum, Maria Belei a acționat la trei zile după ce a ajuns în casa bătrânei în vârstă de 89 de ani.

”Fiind în imobilul persoanei vătămate G.E., în vârstă de 89 de ani, situat în municipiul Suceava, persoană de care avea grijă de trei zile, a servit-o pe aceasta cu o cafea în care i-a pus o substanță narcotică ce conținea diazepam, împrejurare în care persoana vătămată a adormit profund timp de aproximativ trei ore şi, profitând de aceasta, a sustras bani dintr-o poșetă ce era pe un fotoliu din sufrageria imobilului, precum și mai multe bijuterii din aur din buzunarul unui palton, acţiuni prin care a produs un prejudiciu în valoare de 6.750 lei, care nu a fost recuperat până în prezent”, se arată într-un comunicat al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.  

Inculpata a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.

Procurorii au mai reținut că inculpata nu se află la primul contact cu legea penală, aceasta săvârşind fapta în stare de recidivă postcondamnatorie.

 

·        Cum a sedus şi tâlhărit un bărbat: punctul de plecare a fost Gara Burdujeni

Monitorul de Suceava a relatat despre Maria Belei în 2013, când aceasta a comis o faptă în Suceava. Anchetatorii au relatat la vremea respectivă că femeia îşi racola victimele din anunţurile matrimoniale, le adormea cu tot felul de somnifere şi sedative, după care le lua toate bunurile de valoare şi dispărea.

Unul dintre bărbaţii care au căzut în plasa acestei femei era bolnav de inimă, iar din cauza sedativelor administrate de inculpată a decedat.

Maria Belei a fost condamnată de mai multe ori la închisoare, fiind trimisă la penitenciar de şase ori pentru acest gen de tâlhărie.

Pe 3 aprilie 2013, Maria Belei a abordat un bărbat în vârstă de 52 de ani, din judeţul Sălaj, în zona Gării Burdujeni. Bărbatul lucra la o societate de construcţii din municipiul Suceava şi urma să plece în Germania.

Suspecta i-a spus că se numeşte „Mariana” şi i-a povestit că ea a venit de la Bucureşti la Suceava, deoarece trebuie să vândă o locuinţă prin notariat şi urmează să încaseze banii. Cei doi au făcut schimb de numere de telefon şi au hotărât să se reîntâlnească ulterior în cursul zilei, după ce fiecare îşi rezolva problemele pentru care a venit la Suceava.

 

·        „Mariana” l-a sedus şi l-a adormit

Bărbatul şi femeia s-au reîntâlnit tot în acea zi, în autogara din centrul Sucevei. Fără prea multe discuţii, cei doi s-au decis să închirieze o cameră la o unitate de cazare din zonă şi s-au dus să se intereseze de preţuri. În jurul prânzului, s-au cazat în cele din urmă la o pensiune de pe strada Aurel Vlaicu.

Bărbatul avea să le relateze ulterior poliţiştilor că la puţin timp după ce a intrat în cameră i s-a „rupt filmul”, în sensul că nu îşi mai aminteşte mare lucru, doar că a băut mai multe pastile pe care i le-a oferit partenera sa de ocazie, pastile care, i-ar fi spus „Mariana”, erau pentru tratarea răcelii. În realitate, erau patru comprimate de diazepam.

Când s-a trezit, femeia dispăruse, iar bărbatul a constatat că îi lipsesc banii pe care îi avea la el (50 de euro şi 280 de lei), telefonul mobil, dar şi verigheta de pe deget.

Când a fost reţinută de poliţiştii suceveni, femeia era căutată şi de poliţişti din alte judeţe, pentru fapte similare.