Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a decis, joi, să transmită  Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență documentele justificative privind cheltuielile generate de asigurarea gestionării corespunzătoare a afluxului de persoane refugiate și cetățeni apatrizi, intrați în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, începând cu data de 24 februarie 2022, suportate din bugetele locale ale localităților Siret, Rădăuți și Suceava. De asemenea, vor fi trimise și documentele referitoare la cheltuielile făcute de Asociația Parcuri Industriale Bucovina SA pentru organizarea HUB-ului logistic din Salcea, „în vederea analizei și decontării acestora, după caz”, conform unui comunicat de presă remis de Prefectura Suceava.

Tot în ședința de joi CJSU  a stabilit ca transporturile de asistență umanitară destinate regiunilor din Ucraina  să fie prioritizate și să le fie facilitat tranzitul prin PTF Siret, „în vederea asigurării integrității materialelor perisabile și de primă necesitate, cu respectarea procedurilor în vigoare”. „Facilitarea accesului transporturilor rutiere umanitare se va realiza prin asigurarea preluării cu antemergător, de la intrarea în orașul Siret și însoțirea acestora către culoarul de trecere special organizat până în PTF, unde se vor derula toate procedurile legale stabilite pentru trecerea frontierei”, se arată în comunicat.

Analiza din cadrul CJSU a fost determinată de faptul că, deși instituțiile cu atribuții directe în gestionarea traficului de mărfuri în zonă  - Biroul Vamal Siret, Poliția de Frontieră, Direcția Sanitar- Veterinară, Autoritatea Rutieră Română, Inspectoratul de Carantină Fitosanitară Vamală Siret, structurile MAI - au mobilizat efective importante, de o parte și de alta a punctului de trecere a frontierei s-au format șiruri de camioane cu lungimi de ordinul kilometrilor. Asta  a condus, pe de o parte, la formarea anbuteiajelor rutiere, și pe de altă parte, la îngreunarea tranzitului ajutoarelor umanitare către Ucraina.  Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a solicitat  o nouă suplimentare a efectivelor în zona PTF Siret.