Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment care revine după aproape trei ani de pauză, cauzată de pandemie, are loc vineri, 20 mai, în patru locații din județ, iar organizatorii au anunțat că ofertele din partea angajatorilor se adună de la oră la oră.

Până la monitorizarea statistică din data de 18 mai erau înregistrate aproape 800 de locuri de muncă vacante, după cum urmează: 278 posturi la Suceava, 75 la Gura Humorului, 108 posturi la Fălticeni și 298 la Rădăuți. Se remarcă oferta foarte bogată care vine din zona Rădăuți, pe lângă cea de la Suceava.

Bursa Generală de vineri este deschisă pentru toate persoanele interesate de un loc de muncă, fără limite de vârstă sau nivel de studii, și are loc la Suceava, de la ora 10.00, la parterul Iulius Mall, la Fălticeni (sediul AJOFM, ora 9), Rădăuţi (Casa Germană, ora 9) și la Gura Humorului (Casa Culturii, ora 10).

Bursa din Suceava va oferi un spațiu pentru interviurile cu angajatorii, alături de materialele promoționale ale firmelor participante, precum și un spațiu cu standurile informative și de suport: standul Tinerilor NEETs, standul Cursurilor de formare profesională, standul Economiei sociale, standul Direcției Generale Anticorupție, Standul EURES al ocupării în Spațiul Economic European, standul pentru Refugiați din Ucraina sau alte state terțe, standul pentru Persoane cu dizabilități. 

În privința angajatorilor care au confirmat participarea, 27 vor fi prezenți la Suceava, 11 la Gura Humorului, 21 la Fălticeni și 16 la Rădăuți.

Cu privire la ce oferă angajatorii, solicitanţii cu nivel de studii mediu sau profesional pot ocupa unul din posturile de tehnician echipamente de calcul, tehnician sisteme de supraveghere video, tehnician mecanic, tehnician hidrolog, contabil, electrician, mecanic auto, instalator, recepționer, ospătar, bucătar, patiser, brutar, lucrător comercial, agent asigurare, șofer, confecționer, operator la maşini cu comandă numerică, zidar.

”Cele mai ofertante domenii de activitate pe acest segment sunt construcţiile, restaurante și celelalte domenii specifice HORECA”, au transmis organizatorii.

Solicitanţii cu nivel superior de studii pot opta, până în prezent, pentru un post de inginer cercetător în calitatea produselor alimentare, inginer automatist, inginer tehnolog, office manager, economist, programator, kinetoterapeut, manager de transport.

Sucevenii care nu au nicio calificare se vor putea angaja ca îngrijitor spații hoteliere, manipulant, muncitor necalificat în construcții, ajutor ospătar, ajutor bucătar, lucrător în bucătărie.

 

·        Apel la mai multă deschidere și disponibilitate, atât cu privire la angajatori, cât și la șomeri 

Noul directorul AJOFM Suceava, Constantin Balauseac, un om care lucrează în sistem din 1991, speră ca rezultatele bursei să fie pe măsura așteptărilor și insistă pe mai multă deschidere, măcar la discuții în primă fază, atât din partea celor care caută un loc de muncă, cât și din partea angajatorilor.

Balauseac a insistat și ca angajatorii să fie atenți cum pun problema la primul contact cu cei care sunt interesați de un job, în sensul de a le explica costurile reale și totale ale unui angajat, dar și de a le da oamenilor perspective clare de creștere a veniturilor, chiar dacă nu pleacă de la un salariu mare. De asemenea, angajatori sunt sfătuiți să nu mai fie ”deranjați” de cei care întreabă de salariu de la primele vorbe, ci, din contră, să insiste pe această temă.

”Ne-am orientat cu organizarea acestei burse în funcție de cerințele angajatorilor, dar ne-am orientat și după numărul de șomeri. Așa se explică și de ce organizăm bursa după multă vreme la Gura Humorului și nu la Câmpulung Moldovenesc, de exemplu”, a explicat Constantin Balauseac.