Autobuzele electrice așteptate de suceveni pentru a întregi parcul auto al TPL sunt deja mai scumpe decât atunci când au fost licitate și contractate.

Chiar dacă achiziția acestora s-a făcut printr-o amplă licitație, la nivel național, care a durat aproape doi ani, prin Ministerul Dezvoltării, iar contractele au fost semnate apoi cu fiecare administrație locală în parte, anul trecut, polonezii de la Solaris s-au răzgândit în privința prețului de furnizare, criza economică și energetică având un cuvânt greu de spus și la ei în țară.

Prezent la București cu mai multe probleme, primarul Ion Lungu s-a deplasat și la Ministerul Dezvoltării, unde a avut discuții în legătură cu solicitarea firmei Solaris, din Polonia, de actualizare a prețurilor la cele 15 autobuze pe care trebuie să le aducă la Suceava, în baza licitației organizate de minister.

Aceeași problemă a fost abordată și la Ministerul de Finanțe, la Comisia de împrumuturi, în legătură cu plata din creditul pentru fonduri europene, angajat de primărie, a costurilor suplimentare la autobuze.

Contractul pentru cele 15 autobuze electrice Solaris a fost semnat la jumătatea lunii aprilie 2021, pentru o valoare de 50.426.627,35 lei, inclusiv TVA. Termenul de livrare stabilit este de 22 luni.

Furnizarea acestora se va face la pachet cu 19 stații de încărcare a mașinilor electrice, dintre care 15 pentru încărcare lentă și 4 pentru încărcare rapidă.

În prezent, parcul auto electric al TPL Suceava este de 47 de autobuze și microbuze, urmând a ajunge la 62 cu cele 15 autobuze Solaris, de capacitate mare.