Biserica Sf. Ilie din Șcheia, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, a fost, sâmbătă, loc de pelerinaj pentru câteva zeci de motocicliști care au participat la ediția de anul acesta a Bucovina Motorfest. Înainte de a participa la parada moto, în cadrul proiectului Pelerin în Bucovina, un grup de motocicliști s-a deplasat pe motoare la biserica Mănăstirii Sf. Ilie din Șcheia pentru a o vizita, lăcașul de cult fiind recent restaurat în totalitate. Motocicliștii au fost primiți de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, care a făcut o scurtă prezentare a lăcașului de cult și de starețul mănăstirii, protosinghelul Elisei Preutu.

După ce au poposit câteva minute în curtea mănăstirii, motocicliștii au participat la o scurtă slujbă pentru călători oficiată de starețul mănăstirii. În cuvântul său, protosinghelul Elisei Preutu, le-a transmis motocicliștilor ca întotdeauna, înainte să pornească într-o călătorie, „să căutați să cereți de la Dumnezeu binecuvântarea lui cea sfântă”. „Voi, cei care călătoriți cu motoarele mai puternice sau mai puțin puternice, sunteți pelerini. Sunteți călători care dincolo de a traversa țara sau lumea în lung și în lat, pe străzile acestea mai mult sau mai puțin pregătite pentru călătoriile lungi și liniștite, cu siguranță realizați faptul că sunteți și suntem împreună călători în această drumeție pe care noi o numim viață pământească. Vă mulțumim pentru că ne-ați bucurat cu prezența frățiilor voastre și vă dorim ca să aveți întotdeauna în tot ceea ce veți face și oriunde veți călători, să aveți întotdeauna pe îngerul lui Dumnezeu călătorind cu sufletele frățiilor voastre”, a spus starețul mănăstirii Sf. Ilie.

·         Niculai Barbă: „Ne propunem ca în perioada următoare să includem în circuitul turistic și Biserica Sf. Ilie”

La rândul său, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, le-a transmis motocicliștilor că în cadrul proiectului „Pelerin în Bucovina” au poposit la „sora geamănă” a bisericii Voroneț. „Biserica Sf. Ilie a fost construită de Ștefan cel Mare în același an cu biserica Voroneț. Biserica Sf. Ilie a fost recent reabilitată interior și exterior și arată extraordinar. Noi spunem că este o nestemată care odată cu aceste lucrări de reabilitare a fost șlefuită. Și atunci este momentul ca noi să o punem în valoare pentru că tot ce a construit Ștefan cel Mare funcționează ca un magnet pentru turiști”, a spus Niculai Barbă. El a amintit că CJ Suceava a început procedurile pentru includerea acestei biserici pe lista monumentelor UNESCO. În același timp, Barbă a amintit că „Pelerin în Bucovina” este unul dintre primele programe d promovare inițiate de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de Crăciun în Bucovina sau Paștele în Bucovina.  „Ne propunem ca în perioada următoare să includem în circuitul turistic și această biserică și vom avea ca și trasee propuse cele precum Biserica Sf. Gheorghe de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, monument UNESCO, apoi biserica Pătrăuți și iată acum această ctitorie ștefaniană, Biserica Sf. Ilie”, a arătat vicepreședintele CJ Suceava. El a mai arătat că programul Pelerin în Bucovina continuă cu marile pelerinaje care vor avea loc pe 15 august la Putna și Cacica.