Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România,va participa, în perioada 11-15 august 2022, la programul slujbelor religioase cu prilejul Hramului Bisericii închinate Adormirii Maicii Domnului, împlinirea a 510 ani de la târnosirea Mănăstirii  Hagigadar și aniversarea a 620 de ani de la înființarea Episcopiei Armene la Suceava.

Cu acest prilej, se va organiza  pelerinajul tradițional al credincioșilor la mănăstirile armene din Suceava, „care aduce tuturor participanților fericire și liniște sufletească”.

Conform https://www.araratonline.com/, programul liturgic se va oficia sub protia Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, conform următorului orar:Joi, 11 august 2022, la Mănăstirea Hagigadar, ora 16:30 – slujba vecerniei, la ora 00:00 – slujba de la miezul nopții (această rânduială este specifică mănăstirilor și reașezată prin grija Preasfinției Sale Episcopului Datev Hagopian, începând cu anul acesta);

Vineri, 12 august, la Mănăstirea Hagigadar, la ora 9:30 – slujba utreniei; Sâmbătă, 13 august, la Biserica Armeană „Sf. Simeon”, la ora 16:30 – slujba vecerniei, la ora 18:30, la Biserica Armeană „Sfânta Cruce” – slujba Înainteaprăznuirii Adormirii Maicii Domnului, în cadrul căreia se va da citire Gramatei Patriarhale de la Sf. Ecimiadzin pentru Parohia Armeană din Suceava, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la târnosirea bisericii, după care, prin grija Consiliului Parohial Suceava, se vor pregăti în curtea bisericii „urechiușele” pentru tradiționala supă;  Duminică, 14 august, la Mănăstirea Hagigadar, la ora 10:00 – Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian,  în coslujire cu preoții din cadrul eparhiei armene.

 

·       Racla cu moaștele Sfântului Ioan Botezătorul de la Catedrala Arhiepiscopală din București va fi adusă la Mănăstirea Hagigadar

 

Cu prilejul Hramului va fi adusă, la Mănăstirea Hagigadar, racla cu moaștele Sfântului Ioan Botezătorul de la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Arhangheli „Mihail și Gavriil” din București, „spre bucuria sufletească a celor care cu aleasă simțire și mare nădejde își caută împlinirea dorințelor în acest lăcaș de închinăciune, iar în incinta mănăstirii vor fi expuse fotografii ce ilustrează patrimoniul Eparhiei Armene din România”, conform biroului de presă al Arhiepiscopiei Armene din România.

Duminică, la ora 13:00, va avea loc o agapă tradițională la restaurantul Hotelului „Continental” din municipiul Suceava. Luni, 15 august, la Mănăstirea Zamca, începând cu ora 10:00, va avea loc slujba parastasului pentru pomenirea arhiereilor, preoților slujitori și celor care au trudit pentru folosul bisericii și comunităților armene din România.

„Ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă călăuzească pașii pe drumuri liniștite către aceste locuri binecuvântate și să păstrăm cu sfințenie tradițiile spirituale ale acestor mănăstiri, iar aniversarea a 620 de ani de la înființarea și recunoașterea Episcopiei Armene din România să fie pentru noi toți un prilej deosebit de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Eparhiei noastre în această perioada”, se mai spune în comunicatul transmis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România.