Pelerinajul tradițional al tinerilor la sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica va începe duminică, 14 august 2022. Pr. Felix Roca, de la Oficiul pentru Pastorația Tineretului, a transmis că tinerii, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii care doresc să participe sunt rugați să fie prezenți duminică la locul de după calea ferată, înainte de zona unde încep serpentinele, până la ora 12.00.

La această oră va avea loc ritualul pornirii în pelerinaj, după care se va începe procesiunea spre sanctuar. Aici se va ajunge în jurul orei 13.30 și va avea lor ritualul primirii tinerilor pelerinilor la sanctuar. Sfânta Liturghie din ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de la ora 18.00, va fi animată de tineri, seminariști și persoane consacrate. Următorul moment va fi privegherea mariană și procesiunea cu lumânări de la ora 22.00.

 

·       „Cei care vin la Cacica doresc să se întoarcă acasă, împărtășind și altora din experiența lor minunată”

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.,rector al sanctuarului Cacica, a explicat că toți credincioșii se întorc din pelerinaje mult mai întăriți spiritual. „Experiența aceasta sufletească se reflectă în atitudinea pe care o afișează, pelerinii oferind și celor din jur, familiilor lor, prietenilor, vecinilor, o mică parte din pacea interioară care le-a cuprins sufletul. Cu siguranță, cei care vin la Cacica doresc să se întoarcă acasă, împărtășind și altora din experiența lor minunată”, a completat pr. Anton Mărăndescu.

 

·       Programul celor două zile de sărbătoare

Programul celor două zile de sărbătoare de la Cacica este următorul: Duminică, 14 august 2022, la ora 10.00 - Celebrare penitențială, ora 12.00 - Sfânta Liturghie de deschidere, ora 13.30 - Primirea tinerilor pelerini (pelerinajul începe la ora 12.00 de la locul de după calea ferată, înainte de zona unde încep serpentinele), ora 16.00 - Calea sfintei cruci, ora 17.00 - Adorație euharistică
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate, 22.00 - Priveghere mariană și procesiunea cu lumânări în jurul bazilicii; Luni, 15 august 2022, la ora 6.00 - Sfânta Liturghie de dimineață, ora 7.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică), ora 8.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă), ora 9.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică), ora
9.15 - Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă), la ora 11.00 - Sfânta Liturghie solemnă a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica și procesiunea în jurul bazilicii.Celebrările vor fi transmise de postul de radio ERCIS FM, unele transmisiuni fiind preluate de Angelus TV și TVR Iași.

 

·       PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași: „Să ne rugăm Sfintei Fecioare Maria, cerându-i să mijlocească la Fiul ei darul păcii pentru noi și pentru lumea întreagă”

În preajma marii sărbători „Adormirea Maicii Domnului”,PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, a transmis o invitație „de a participa cu credință și evlavie la pelerinajul anual care va fi organizat la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica pe 14 și 15 august a.c. De-a lungul anilor, aici au găsit alinare și mângâiere sufletească atâția creștini care au simțit iubirea lui Dumnezeu și grija maternă a Sfintei Fecioare Maria”. Episcopul de Iași a mai spus: „La Cacica, în jurul Mamei noastre cerești, mulți pelerini au găsit puterea de a depăși dificultățile și încercările vieții, întorcându-se la casele lor stimulați de experiența profundă de credință și de comuniune pe care au trăit-o împreună cu ceilalți. La Cacica, atâtea persoane au acceptat invitația Maicii Domnului de a-și purifica sufletele prin sacramentul reconcilierii, regăsind astfel bucuria și pacea interioară pe care le aduce cu sine iertarea lui Dumnezeu. (...)La Cacica, împreună cu ceilalți frați, asemenea unei familii reunite în numele Domnului, avem posibilitatea să simțim mai intens ocrotirea Mamei noastre cerești. Prezența ei plină de grijă și duioșie ne poate da puterea și curajul de care avem nevoie pentru a înainta cu încredere pe căile vieții. Privind la ea și meditând asupra exemplului ei de credință, vom învăța că Domnul are un plan cu fiecare dintre noi și că dorește să colaboreze cu noi pentru a crea o lume plină de bunătate în care să domine pacea, înțelegerea și iubirea”.

Cuvântul PS Iosif Păulețs-a încheiat cu o invitație la rugăciune:  „Având în vedere situația tensionată din țara vecină, Ucraina, alături de intențiile personale de rugăciune, vă invit în mod special anul acesta să ne rugăm Sfintei Fecioare Maria, cerându-i să mijlocească la Fiul ei darul păcii pentru noi și pentru lumea întreagă.Vă doresc tuturor haruri îmbelșugate și pace, prin mijlocirea Maicii Sfinte!”.