10.093 de suceveni fără un loc de muncă figurau, după prima jumătate a acestui an, în evidențele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava (AJOFM).

Majoritar sunt persoane care au parcurs doar o parte sau au terminat studiile gimnaziale – 56%, 12% au absolvit liceul, 7% - școala profesională, iar 4% au studii superioare.

Persoanele peste 45 de ani sunt majoritare în baza de date a agenției, cu 48% din șomerii înscriși în evidențe.          

Reprezentanții AJOFM Suceava menționează că parcursul ratei şomajului din județ, în cursul anului 2022, se caracterizează prin tendinţa de stagnare şi regres faţă de evoluţia anului 2021. Începând cu al doilea semestru al anului trecut, odată cu ridicarea restricțiilor sanitare și reluarea activităților economice, procentul de șomeri a intrat într-un trend staționar și ușor descrescător.

Aceștia au mai menționat că rata șomajului după primele șase luni ale anului 2022 nu a suferit fluctuații importante, ci doar o obișnuită creștere a valorilor în luna mai, când absolvenții se înregistrează în baza de date a agenției.

Din cei 10.093 de șomeri, 2.253 beneficiază de indemnizaţie de şomaj, rata şomajului fiind de 4,39%, în comparație cu 4,48 în 2021.

„După primul semestru al acestui an, 80% din șomerii  înregistrați au fost cuprinși în măsuri active și 35% au obținut un loc de muncă, cea mai mare rată de ocupare (44%), pe segmentul de studii înregistrat în evidențe, aparținând persoanelor cu studii profesionale”, au mai spus cei de la AJOFM.