Ordinul Arhitecților din Romania, Filiala Teritorială Nord-Est, organizează, în perioada 12-14 august 2022, manifestarea internațională Zilele Culturii Urbane la „Uzina de Apă” Suceava (str. Apeductului, nr. 4).

Ediția din acest an, a IX-a, marchează aniversarea a „100 + 10 ani de la darea în folosință a fostei Uzine de apă”, la data de 12 august 1912.

Tema principală este „Patrimoniul virtual – o realitate contemporană”, iar manifestările cuprind evenimente care se desfășoară pe parcursul a trei zile.
Deschiderea oficială este programată pentru vineri, de la ora 13.30. De la 14.30 va fi vernisată expoziția „Patrimoniul Virtual – o realitate contemporană” - arh. Constantin Gorcea / arh. Iulia (Cosovanu) Condrea, ing. Marian Radoi - International Partner Buro, fotograf Dumitru Balint, tot cu această temă urmând să aibă loc o conferință și sâmbătă.

Pentru duminică este planificată o deplasare în municipiul Botoșani, orașul Darabani și Milișăuți pentru a vizita obiective ce ilustrează tema generală pusă în discuție. Vor fi vizitate Primăria Municipiului Botoșani, Centrul istoric Botoșani etc. 

Pentru publicul larg, duminică, între 10.00 și 15.00, este organizată Ziua porţilor deschise la “Uzina de Apă” - Suceava, iar expozițiile organizate pentru evenimentele din acest final de săptămână vor fi deschise publicului și în perioada următoare până la 31 august după programul obișnuit al Centrului.

Programul complet al evenimentelor din 12, 13 și 14 august poate fi consultat și pe pagina de Facebook a Centrului de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de apa” Suceava.

Parteneri ai evenimentului: International Partner Buro – București, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” – Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, ACET – Suceava, Primăria municipiu Botoșani, Primăria Darabani.

 

·                   Uzina de apă Suceava – 110 ani

„Uzina de Apă” Suceava (Wasserwerk der Stadt Suczawa) a fost proiectată în anul 1908 şi construită în anul 1910 de firma „Thiem und Sohn”.

Dată în folosinţă la data de 12 august 1912, “Uzina de Apă” este în prezent monument istoric care face parte din patrimoniul naţional, graţie demersurilor arhitecţilor suceveni din cadrul Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Nord-Est, care au iniţiat un proiect de reabilitare a clădirii, transformată acum în Centrul de Cultură Urbană, Arhitectură şi Peisaj.