Ediția din acest an a Festivalului de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare”, de la Suceava, a dăruit momente de neuitat spectatorilor care au ales să fie parte a poveștii medievale, plină de spectaculozitate și mister, din inima orașului.

Cetatea lui Ștefan cel Mare a vibrat timp de trei zile, fiind însuflețită de sute de artiști veniți din șase țări, pe de o parte, dar și de miile de spectatori, care au fost parcă mai mulți ca niciodată, de cealaltă parte. Numai sâmbătă, 10.000 de persoane au asistat la spectacolele și evenimentele programate la Cetatea de Scaun.

Luptele și cascadoriile călare, fascinantele spectacole și jonglerii cu foc din şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun Suceava, au fost, fără îndoială, cele mai atractive momente ale frumoasei povești medievale din acest an.

Spectacolele de cascadorie cu cai, basmele cu cai, reconstituirile unor momente esențiale din cursul istoriei le-au tăiat adesea suflarea celor din audienţă.

”A călări un cal, înseamnă a călări cerul”. Și așa au fost. Au alergat, cu capul sus, cu coama în vânt și coada ridicată ca o flamură, au dansat, s-au jucat și au sărit de parcă abia atingeau pământul.

Pe înserate, spectacolul de cascadorie cu cai, o excelentă îmbinare de demonstraţii de virtuozitate în domeniul cascadoriilor și muzică intensă, care-ți făcea inima să o ia la goană, a atras vizitatorii ca un magnet.

Dansul cailor, îngenuncherea în nisip, plăcăciunea, superbele arcuiri, trapul ritmat au oferit un spectacol de dresaj la superlativ, memorabil,  care a fost recompensat cu ropote de aplauze și urale.

De asemenea, basmele cu cai, povestite pe călăreți purtând steaguri uriașe pe umeri, acompaniați de versurile lui Alecsandri „Ștefan, Ștefan, Domn cel mare/ Seamăn pe lume nu are/ Decât numai mândrul soare!”, au creat o lume magică, impresionantă.

 

·       Spectacol mistic cu jonglerii cu evantaie şi bâte în flăcări

 

Efecte pirotehnice spectaculoase au luminat şanţul de apărare al cetăţii medievale în fiecare seară a festivalului, iarjongleriile cu poiuri cu foc, evantaie şi bâte în flăcări au păstrat vie atenția publicului până în miez de noapte.

Membrii Ordinului Solomonarilor, enigmatice personaje ale mitologiei româneşti, precum și cei de la Amor Flammis, tineri artiști pasionați de magia focului, au dat viaţă unor spectacole mistice, intense, cu lupte cu bâte în flăcări, dueluri şi jonglerii primejdioase.

Muzica aparte, ca un descântec misterios, destoinicia artiștilor îmblânzitori ai focului şi jongleriile spectaculoase au fost apreciate la unison.