Uimitoarele spectacole cu cai, foc și arme, demonstrațiile de lupte, reconstituirile istorice, dansuri și concerte de muzică medievală și cei 500 de cavaleri, domnițe, războinici de toate neamurile, din șase țări, au adus aproape 30.000 de vizitatori la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”.

Început de joi, cu faimoasa paradă medievală cu torțe care a străbătut orașul din Obcini până la Cetatea de Scaun, festivalul a continuat pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică, cu un program foarte bogat în evenimente, care a atras zeci de mii de spectatori, sâmbătă fiind peste 10.000 de persoane care au asistat la spectacole și demonstrații.

 

 

Curtea cetății medievale devenită principala atracție turistică a județului a fost din nou însuflețită de sute de cavaleri, domniţe, oșteni, bufoni şi păpuşari veniți din șase țări, care și-au instalat taberele în jur și au arătat vizitatorilor cum se trăia pe atunci, cum se distrau, dar și cum se luptau.

Cele 34 de trupe din Turcia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și România care au ajuns anul acesta în Cetatea Sucevei au pregătit demonstrații diverse și ateliere interesante (gastronomie medievală, artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie, ateliere de magie), dansuri, spectacole cu foc şi lasere, pantomimă, şcoli de lupte, comedia dell'arte, teatru şi concursuri pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul etc.

Vizitatorii au putut admira cavaleri în veșminte de odinioară, mercenari sau temuți războinici în zale, armuri și scuturi, salve de muschete, scene de luptă sau dans, care i-au purtat instantaneu secole în urmă.


Luptele și cascadoriile călare, fascinantele spectacole și jonglerii cu foc din şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun Suceava au fost, fără îndoială, cele mai atractive momente ale frumoasei povești medievale din acest an.


Efecte pirotehnice spectaculoase au luminat şanţul de apărare al cetăţii medievale în fiecare seară a festivalului, iar jongleriile cu foc, evantaie şi bâte în flăcări au păstrat vie atenția publicului seară de seară, până în miez de noapte. Doar furtunile de duminică seara, cu ploi torențiale, au mai alungat din vizitatori și au dat puțin peste cap programul evenimentelor, dar cu forțele naturii nu se puteau lua la luptă nici sutele de războinici din Cetatea lui Ștefan cel Mare.