Proiectul primarului din Bosanci, Neculai Miron, de a diminua imașul comunal cu aproape 400 de hectare a fost făcut praf de Prefectura Suceava. În urma unei sesizări adresate Prefecturii Suceava de către trei asociații ale crescătorilor de animale din Bosanci, prefectul Alexandru Moldovan a dispus constituirea unei comisii mixte formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Membrii comisiei au avut rolul de a verifica intenția primarului Neculai Miron de a lotiza o suprafață de 15 hectare de pășune „în vederea atribuirii de locuri de casă pentru mărirea capitalului electoral”, dar și de diminuare a suprafeței de pajiște permanentă cu o suprafață de 375 ha în vederea construirii unui parc fotovoltaic, acordării mai multor locuri de casă și construirii unei parcări pentru tiruri.
În sesizarea depusă la Prefectură se mai reclama și faptul că primarul comunei Bosanci ar fi diminuat din suprafața de imaș mai multe hectare, fără a fi indicată suprafața exactă, prin construirea unor țarcuri în interiorul cărora a plantat salcâmi, dar și că a ocupat abuziv o suprafață de 7 hectare de pășune pe care a îngrădit-o cu stâlpi puși în beton cu plasă de sârmă, iar în interior a construit, fără autorizație de construire, două hale betonate.
Prefectura Suceava a transmis că în urma verificărilor efectuate la fața locului și a analizării conținutului înscrisurilor puse la dispoziția membrilor comisiei de către autoritatea publică locală, s-a constatat că pe pășunea comunală există construcții care servesc activităților de creștere a animalelor și depozitării furajelor, împrejmuite cu gard din sârmă cu fundație din beton. În raportul comisiei se arată că aceste construcții au fost ridicate fără eliberarea unor autorizații de construire, care era obligatorie în acest caz, sens în care a fost sesizat Inspectoratul Județean în Construcții Suceava în vederea dispunerii măsurilor legale, inclusiv în ceea ce privește verificarea ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse și constatate cu ocazia unei verificări anterioare la aceste construcții.
· Pentru scoaterea din categoria pajiștilor a unor suprafețe mai mari de 100 de hectare este nevoie de Hotărâre de Guvern
În același timp, prefectul județului a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență verificarea existenței avizului de securitate la incendiu și a respectării normelor de siguranță la foc aplicabile acestor construcții cu caracter agricol, având în vedere riscul de incendiu mare care apare pe timpul exploatării. „Referitor la intenția de a amplasa un parc cu panouri fotovoltaice pe o suprafață de teren de 375 de hectare din categoria pajiști permanente și de a lotiza o suprafață de 15 ha pășune în vederea atribuirii de locuri de casă, așa cum a susținut personal primarul comunei Bosanci în fața membrilor comisiei mixte, s-a solicitat autorității publice locale întreprinderea tuturor demersurile cu respectarea prevederilor legale privind scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor situate în extravilanul localității”, a transmis Prefectura Suceava.
Potrivit aceleiași surse, potrivit OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările și completările ulterioare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente pentru amplasarea obiectivelor de interes local, așa cum sunt definite de legislația specifică, pentru suprafeţe de peste 100 ha, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Astfel, conducerea Prefecturii a arătat că potrivit actului normativ amintit, unitățile administrativ-teritoriale în calitate de deținători de pajiști sunt obligate să menţină suprafaţa totală ocupată cu pajişti la 1 ianuarie 2007, aşa cum este prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, şi înregistrată în registrul agricol ca păşune/fâneaţă la acea dată. „În situația scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol a unor suprafețe de teren având categoria de folosinţă pășune, autoritatea publică locală are obligația să recupereze din terenurile neproductive o suprafaţă egală cu cea aprobată a fi scoasă din circuitul agricol. Totodată, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 254/2022 pentru modificarea și completarea legii fondului funciar nr. 18/1991 şi a altor acte normative, suprafața de teren având categoria de folosinţă păşune pe care se pot amplasa asemenea obiective de investiție, în baza autorizaţiei de construire şi a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, este de maxim 50 de hectare”, se mai spune în comunicatul Prefecturii.
În final, prefectul Alexandru Moldovan a declarat că personal sprijină toate demersurile întreprinse de autoritățile publice locale și de firmele private în vederea dezvoltării sectorului economic și creării de locuri de muncă, dar cu respectarea strictă a legislației în vigoare.
Comentarii