Peste 6.000 de elevi suceveni au beneficiat de sesiuni de educație juridică în cadrul primului modul al proiectului ”Fii avocat în școala ta”, implementat pe plan național de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), în semestrul al II-lea din anul școlar trecut.

La nivel județean, 41 de avocați s-au alăturat proiectului, voluntar, oferind tinerilor informații prețioase privind aspectele sistemului judiciar din România, libertate, răspundere penală, norme juridice și consecințele nerespectării acestora, bullying și alte agresiuni, infracțiunile privitoare la viața sexuală, la droguri, infracțiunile informatice.

Aceștia au urmărit să inspire tinerii să devină cetățeni activi, să ia decizii responsabile din punct de vedere etic în viața lor de zi cu zi și să demonstreze empatie și respect pentru ceilalți membri ai societății.

Totodată, o parte dintre elevi au avut prilejul să intre într-o instanță de judecată, să cunoască mediul de lucru al avocaților și al judecătorilor.

Încurajați de succesul repurtat de primul modul al proiectului, Baroul Suceava a anunțat în cadrul unei festivități debutul unei noi ediții din proiectul ”Fii avocat în școala ta”.

Evenimentul s-a desfășurat joi, 6 octombrie, la Colegiul „Petru Rareș”, în prezența avocaților implicați, a partenerilor care au contribuit la reușita de pe plan local a proiectului și a câtorva elevi, beneficiari din proiect. 

 

Elevi familiarizați cu instituțiile juridice

Av. Liviu Mihai, decanul Baroului Suceava, le-a mulțumit celor 41 de avocați voluntari, evidențiind efortul acestora în derularea și promovarea acestui proiect.

„Este un proiect de pe urma căruia vom culege roadele mai târziu când vom întâlni cetățeni mai educați, mai familiarizați cu instituțiile juridice, cu drepturile omului, cu tot ce înseamnă înțelepciunea juridică și un mod de a trăi mai aproape de legi, de reguli, de norme, de respectul față de ceilalți. Acest proiect a pornit în martie 2022 și a găsit imediat o rezonanță fascinantă, cel puțin pentru mine, 41 de avocați implicându-se voluntar în proiect. Modulul 1 s-a terminat în iunie, iar 6.000 de elevi din tot județul s-au bucurat de prezența avocaților noștri care i-au învățat câte ceva despre instituțiile juridice. Avocații au fost și în mediul rural și urban. Înțeleg că există așteptări din partea elevilor, din partea societății civile cu privire la acest contact cu instituțiile juridice, cu normele juridice, cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a specificat av. Liviu Mihai.

 

„Este esențial ca elevii să înțeleagă cum este gestionată societatea”

La rândul său, judecătorul Cristinel Grosu, președintele Curții de Apel Suceava, a felicitat colegii avocați pentru consecvența cu care se implică în proiecte extraprofesionale.

„Este de apreciat ceea ce faceți, știu ce înseamnă timpul, mai ales pentru dumneavoastră. Este foarte important acest proiect pentru că abordăm generații de tineri de la o vârstă de la care absorb ca un burete informațiile și este esențial ca ei să înțeleagă cum este gestionată societatea pentru că fiecare domeniu social este circumscris unor reguli, reguli care reglementează atât drepturi, cât și obligații. Vă invit, domnule decan, așa cum am procedat și până acum, să țineți aceste sesiuni de formare în săli de ședință, impactul este mult mai mare, devin dintr-o dată foarte curioși, pun întrebări, sunt captivați de locul în care se află”, a mai specificat Cristinel Grosu.

Pentru reușita proiectului și-a dat concursul și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, reprezentat la eveniment de inspectorul școlar pentru discipline socio-umane, prof. Cezar Anuței.

Acesta a menționat că la nivelul IȘJ Suceava, toată lumea a apreciat inițiativa Baroului.

Cât privește predarea disciplinei opționale Educație juridică în școli, Anuței a specificat că, la nivelului anului școlar trecut, mai puțin de 10 clase au avut acest opțional.

„Numărul lor este în scădere, prin urmare această inițiativă este una de bun augur, o alternativă de a aduce educația juridică mai aproape de elevi. Continuitatea proiectului este o dovadă a succesului lui, a interesului școlilor”, a punctat inspectorul școlar.

Proiectul a fost coordonat de av. Oana Tîrnovan.