Prezent vineri la ADR Piatra Neamț, la Conferința "Destinație: Europa 2027! Programul Regional Nord-Est pornește la drum", primarul Sucevei, Ion Lungu, a salutat demararea noului exercițiu financiar pe POR 2021-2027, solicitând în același timp simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene.

La eveniment a participat, din partea Comisiei Europene, Krystof Kasprziy, șef adjunct al Unității pentru România, Direcţia Generală, Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene, ministrul Turismului și Antreprenoriatului - Dan Cadariu, iar online, de la Bruxelles, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

De asemenea, a fost prezent secretarul de stat de la MIPE Ovidiu Cîmpean, care a semnat, în numele ministerului, împreună cu directorul general ADR Nord-Est, Vasile Asandei, demararea acestui nou exercițiu financiar pe POR, la nivelul Agenției de Dezvoltare Nord-Est.
„Am salutat în numele primarilor demararea noului exercițiu financiar pe POR 2021-2027 și am solicitat reprezentantului Ministerului Fondurilor Europene și directorului ADR Nord-Est să simplificăm procedurile de accesare a fondurilor europene, să luăm exemplul Poloniei (mai ales că reprezentantul comisiei europene prezent la Piatra Neamț este de origine polonă), ținând cont că deja s-au pierdut doi ani din exercițiul financiar actual 2021-2027, respectiv 2021 și 2022.
Am obţinut astăzi o victorie în acest sens, de simplificare a procedurilor, după discuțiile pe care le-am avut la Ministerul Fondurilor Europene și cu premierul, ieri. S-a renunțat la întocmirea documentului strategic care era în dezbatere publică – PIRU (Planul integrat de regenerare urbană), care ar fi întârziat accesarea fondurilor europene. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat de la MIPE, Ovidiu Câmpean.
Sper să putem depune cât mai repede proiecte la ADR Nord-Est pe noul Program Operațional Regional”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

La Conferința de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est au fost prezenți președinți de consilii județene, prefecți, primari și, nu în ultimul rând, oameni de afaceri.