Pacienţi cu diabet zaharat, dar şi persoane nediagnosticate până acum au fost consultate și testate gratuit în data de 14 noiembrie a.c., în cadrul ambulatorului Diabet zaharat din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava, dr. Claudiu Cobuz, medic primar șef secție Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, doctor în științe medicale, a informat, miercuri, că în ambulatoriu s-au prezentat peste 200 de suceveni și s-au efectuat 141 de consultaţii, de către cei 5 medici diabetologi. 73 de persoane au beneficiat de dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) și 53 de dozarea doar a glicemiei. Dr. Cobuz a arătat că astfel au fost descoperite 8 noi cazuri de diabet zaharat cu valori ale glicemiei cuprinse între 180 şi 290 şi valori ale HbA1c între 6,5 și 8%. Aceste cazuri noi au primit consiliere medicală de la medicii specialişti. De asemenea, s-au descoperit valori la limită, sugestive pentru prediabet pentru 23 de suceveni.

Medicul diabetolog a explicat că un stil de viață nesănătos și existența unor dezechilibre nutriționale pot conduce la apariția unor afecțiuni grave, printre care obezitatea și bolile metabolice cu anomalii intermediare ale glicemiei. „În prezent, pe lângă cei 415 milioane de adulți estimați că ar avea diabet zaharat, există 318 milioane de adulți care suferă de anomalii ale reglării glicemice, stări patologice încadrate în stadiul de prediabet, care îi expune la un risc crescut de a dezvolta boala în viitor. Prediabetul este o afecțiune în care nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari pentru un diagnostic de diabet zaharat”, a arătat medicul sucevean. Factorii de risc pot fi diminuați prin corectarea stilului de viață. Alimentația trebuie să fie echilibrată, controlată caloric, moderată și variată, cu carbohidrați din cereale nerafinate, fructe, legume și produse lactate degresate și cu glucide care asigură 45-65% din aportul energetic total.

„Colectivul Centrului Antidiabetic Suceava s-a mobilizat exemplar și a oferit o oportunitate pentru persoanele cu diabet zaharat confirmat, dar nu numai (pacienți cu suspiciune de diabet zaharat), prin dozarea gratuită a hemoglobinei glicozilate, un index extrem de util de hiperglicemia cronică. Această analiză care reflectă glicemia medie înregistrată în ultimele 3 luni şi, în plus, are o valoare predictivă ridicată pentru complicaţiile diabetului zaharat, trebuie să fie efectuată de rutină la toate persoanele cu diabet zaharat, atât în cadrul evaluării iniţiale, cât şi ulterior, ca parte a planului de îngrijire continuă. De asemenea, cei peste 140 de pacienți care au fost consultaţi au primit teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei, și materiale pentru piciorul diabetic”, a mai afirmat dr. Claudiu Cobuz.

Menționăm că în data de 14 noiembrie persoanele care s-au prezentat la Ambulatoriul de Diabet nu au avut nevoie de bilet de trimitere şi programare prealabilă pentru a beneficia de testarea gratuită a glicemiei şi hemoglobinei glicozilate, de materiale de educaţie şi teste de glicemie.