O amplă mișcare de protest, la care vor lua parte și numeroși suceveni, se anunță a avea loc joi, în Capitală. Conform organizatorilor, Federația Sindicatelor Silva, aproape 5.000 de oameni din cadrul structurilor silvice din țară, dar și de la firme ale căror activități au legătură cu administrarea pădurilor, vor participa la un miting în Piața Victoriei, între orele 10.00-13.00, la sediul Guvernului României.

Principalele revendicări sunt:

- Retragerea de către Guvernul României a Proiectului de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

- Exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanței corporative, sistem de management ce are în vedere în principal maximizarea profitului și înlocuirea acestuia cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea și protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor, funcția ecologică, funcția socială și cea economică.

Protestul “pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare”, vine după ce proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice a fost aprobat de Guvern în 19 decembrie şi a fost înaintat spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Potrivit documentului, regiile autonome de stat, printre care se numără RAPPS, Romsilva, ROMATSA şi 80% din aeroporturile de stat din ţară, riscă să ajungă pe mâna unor societăţi cu răspundere limitată (SRL), susţine Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva.

"Toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată, într-un interval de cel mult trei ani de la data adoptării modificării legislative. Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct este Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi, implicit, cele 3,1 milioane hectare de păduri pe care statul român le mai are încă în proprietate. Apreciem că, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a ajunge să fie administrate şi exploatate de societăţi pe acţiuni sau de SRL-uri. După înfiinţarea acestor societăţi, cel mai probabil statul le va lista la bursă, iar marii actori interesaţi de păduri şi de lemnul românesc vor deveni acţionari principali (în general firmele cu capital străin care prelucrează lemn în România şi au deja o poziţie dominantă faţă de operatorii economici autohtoni). Astfel, lemnul românesc şi pădurea publică de stat, singura resursă pe care astăzi România o mai deţine în patrimoniul public, vor încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile grupurilor de interese care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forţarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie funcţionează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepţie", afirmă liderul de sindicat.

Conform conducerii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură, după eventuala privatizare a Romsilva, totul va fi vândut pe sume infime şi va ajunge în proprietatea unor grupuri de interese care fac diverse jocuri economice şi politice la nivel european şi mondial, iar mii de locuri de muncă vor fi desfiinţate, iar silvicultorii vor pleca să lucreze în alte state din Uniunea Europeană.