Medicii veterinari continuă să monitorizeze focarul de gripă aviară de la Fălticeni, de pe Acumularea Șomuz, ”La insulă”, numărul de păsări moarte strânse începând cu ziua de 2 ianuarie, când s-a dat alarma, fiind de aproximativ o sută. Cele mai multe păsări moarte care au fost găsite și ridicate de pe cursul apei sunt lebede. Se crede că numărul de rațe sălbatice moarte este cel puțin la fel de mare, dar acestea se ascund de regulă prin stufărișuri și nu pot fi reperate pe luciul apei.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat totuși că sunt și vești bune, în sensul că de 5 zile nu a mai fost găsită nici o pasăre moartă.
”Sperăm că parte din efectivele de lebede au trecut prin boală, s-au imunizat. Faptul că nu au mai fost găsite cadavre este un indiciu că virusul și-a pierdut din virulență, un indiciu care sperăm să devină certitudine în următoarele zile. Credem că și gerul poate contribui la oprirea virusului”, a arătat doctorul Voloșeniuc.
El a subliniat cât de importantă este prevenția în continuare pentru oamenii care ajung în zona lacurilor din Fălticeni. Aceștia sunt sfătuiți să evite orice contact cu păsările, cu atât mai mult dacă au păsări domestice acasă.
Directorul DSVSA Suceava a mai ținut să precizeze că gerul poate avea și un efect nedorit, în sensul că dacă apa de pe lacuri îngheață lebedele vor migra spre ape curgătoare, ceea ce înseamnă risc de răspândire a virusului.
După cum s-a anunțat zilele trecute în presa centrală, la Brașov, gripa aviară a fost confirmată la o fermă de curcani de mari dimensiuni.
Gripa aviară face probleme în mai multe zone din țară, deocamdată preponderent la păsările sălbatice și în special la lebede. Cazul de la Brașov demonstrează însă că riscul de extindere la păsări din ferme sau gospodării este real.
Cetățenii sunt atenționați să anunțe orice comportament anormal al păsărilor deținute în gospodărie, precum și orice caz de mortalitate intervenit la acestea.
Influenţa aviară, cunoscută şi sub denumirea de gripă aviară sau pestă aviară, este o boală virală contagioasă pentru păsările domestice şi sălbatice.
Virusurile influenţei aviare înalt patogene (HPAI) provoacă o boală extrem de gravă caracterizată printr-o infecţie generalizată a păsărilor de curte și sălbatice contaminate şi o mortalitate foarte ridicată (putând merge până la 100%) în cadrul efectivului.
La lebede semnele clinice sunt reprezentate de congestia mucoasei oculare și jetaj seros (secreții seroase la nivelul orificiilor nazale). Atât la lebede, cât și la gâște apar evidente semne nervoase, precum răsucirea gâtului, tremurături ale capului și gâtului, pene zburlite.
Comentarii