Județul Suceava are o suprafață de aproape cinci ori mai mică decât Botoșani prinsă în campania națională de împădurire prevăzută de Planul Național de Redresare şi Reziliență (P.N.R.R.)

O situație la zi a stadiului implementării campaniei naționale de împădurire prin PNRR a fost analizată în data de 31.01.2023, la sediul Instituției Prefectului - Județul Suceava, unde a avut loc o ședință de lucru între prefectul Alexandru Moldovan și inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

”Începând cu data de 25.11.2022 s-a lansat campania națională de împădurire prin deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de sprijin aferente acestei măsuri de investiții. Această măsură constituie un sprijin real pentru investițiile în noi suprafețe ocupate de păduri, măsură solicitată foarte frecvent în ultima perioadă de societatea civilă și numeroase ONG-uri.

Prin implementarea acestei măsuri, terenurile degradate, terenurile agricole slab productive, pajiștile și pășunile cu o valoare ecologică scăzută vor căpăta o nouă valoare, cu efecte benefice asupra mediului, climei și a habitatelor umane. În final va crește și procentul de păduri raportat la suprafața totală a țării, care la ora actuală este sub media europeană de 38% (România fiind cu 10% sub media europeană).

În cadrul acestei măsuri sunt eligibile următoarele cheltuieli: elaborarea proiectului de împădurire, realizarea împrejmuirii suprafețelor împădurite (dacă este cazul), împădurirea propriu-zisă (înființarea plantației), lucrările necesare de efectuat până la constituirea stării de masiv”, au spus reprezentanții Instituției Prefectului Suceava.

Alte beneficii conexe de care vor beneficia cei care aplică și implementează măsurile acestei campanii sunt: taxa de sechestrare a carbonului, în cuantum de 456 euro/an/ha, timp de 20 de ani, pierderea de venit agricol în cuantum de 190 euro/an/ha, timp de 12 ani de la înființarea plantației.

Până acum s-au înscris pe platforma PGI ((Programul de Gestionare a Împăduririlor) un număr de 151 solicitanți, din care 123 persoane fizice, 14 persoane juridice, 13 UAT-uri și o unitate de cult.

Tot până la această dată au fost depuse 88 de amplasamente pentru verificarea eligibilității, din care acceptate 41, în curs de verificare 6 și un număr de 41 respinse. Motivul principal al respingerii îl constituie suprapunerea respectivelor amplasamente peste blocuri fizice APIA constituite în pășuni cu înaltă valoare ecologică, suprafețe neincluse în categoria celor eligibile.

Total suprafețe amplasamente acceptate = 718 ha, din care trupuri de pădure compacte (suprafața mai mare de 0,5 ha) = 713 ha și 5 ha perdele forestiere de protecție.

Solicitările pe județele din raza de competență a Gărzii Forestiere Suceava:

Suceava = 105 ha, din care 10 Persoane Fizice (17,11 ha) și 4 Persoane Juridice (87,54 ha), din care Municipiul Câmpulung Moldovenesc (59,43 ha).

Botoșani = 488 ha, din care 5 persoane fizice (34,31 ha) și 2 persoane juridice (454,51 ha)

Iași = 42 ha, din care 3 persoane fizice (16,21 ha) și 4 persoane juridice (25,11 ha)

Neamț = 56 ha, din care o persoană fizică (2,10 ha) și 5 persoane juridice (54,43 ha)

Bacău = 27 ha, din care 5 persoane fizice (5,31 ha) și 4 persoane juridice (21,89 ha)

Sesiunea de depunere a solicitărilor s-a deschis în data de 25.11.2022, ora 12.00, valoarea alocată acestei măsuri fiind de 500 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene.