Percheziții organizate de la nivel  înalt au loc, marți, la Biroul Vamal Siret, acțiunea vizând, din informațiile noastre, un număr de patru lucrători vamali.  

Parchetul European (organism independent și descentralizat al Uniunii Europene, cu competența de a cerceta, a urmări penal și a trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE), structură condusă de Laura Codruța Kovesi, prin serviciul teritorial de la Iași, efectuează opt percheziții, inclusiv la sediul Biroului Vamal Siret și la domiciliul funcționarilor vamali, în cadrul unei anchete privind o schemă de fraudă vamală orchestrată pentru sustragerea de la plata impozitelor și taxelor vamale la tutunul importat.

Potrivit unui comunicat, mai multe persoane fizice și companii din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (narghilea și tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia.

Se pretinde că, între iunie 2017 și ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat și transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (șase) și Cehia (unul). Anchetatorii cred că autovehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca transportatoare de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către țări terțe și a se sustrage de la plata taxelor și taxelor vamale.

În consecință, bunurile au fost vândute în țările UE cu profituri uriașe, eludând în același timp taxe, accize și TVA.