Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe se va desfășura, în perioada 6-9 aprilie 2023, la Suceava, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”. La eveniment vor participa aproximativ 100 de elevi și 30 de profesori însoțitori ai loturilor olimpice, din 34 de unități de învățământ teologic preuniversitar ortodox din țară.

Conform datelor furnizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, alături de testarea aptitudinilor specifice prin proba scrisă destinată elevilor din ciclul liceal cu profil teologic, au fost pregătite și momente speciale prin care oaspeții sunt invitați să cunoască mai multe despre istoria acestor locuri, programul zilelor în care se desfășoară olimpiada fiind unul complex, divers, cu valențe atât educaționale, cât și culturale și duhovnicești.

„Pregătirile pentru acest eveniment deosebit sunt în plină desfășurare, organizatorii, Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratul Școlar Județean, împreună cu partenerii, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Seminarul Teologic Liceal Ortodox <Mitropolitul Dosoftei>, exprimându-și dorința ca această competiție să contribuie la formarea lor ca viitori slujitori ai Bisericii și ai societății de mâine, iar experiența descoperirii acestei zone a României să rămână în sufletele tuturor, chiar și în aceste zile în care iarna își face simțită prezența”, conform sursei citate.

În competiție sunt cuprinse patru discipline, Studiul biblic al Vechiului Testament, pentru clasa a IX-a, Studiul biblic al Noului Testament, pentru clasa a X-a, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, pentru clasa a XI-a, și Dogmatică Ortodoxă, pentru clasa a XII-a.

Deschiderea competiției va avea loc joi, 6 aprilie, începând cu ora 18:00, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Organizatorii spun că Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, va săvârși o slujbă de Te Deum în prezența elevilor participanți, a Comisiei Centrale și a profesorilor însoțitori. Toți cei prezenți vor primi în dar din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Ediția Jubileu a Cărții de  Rugăciuni apărute la Editura Crimca a eparhiei, urmând ca în zilele următoare să fie oferite participanților mai multe pachete cu cărți, dar și alte daruri.

„Programul loturilor participante în competiție va continua vineri, 7 aprilie 2023, cu proba scrisă, desfășurată la Seminarul Teologic Liceal Ortodox <Mitropolitul Dosoftei> din Suceava. După susținerea probelor de concurs, elevii și însoțitorii acestora vor păși pragul mai multor mănăstiri ale eparhiei, în această perioadă Ținutul Mănăstirilor din Bucovina putând fi votat ca Destinație a anului 2023 la categoria Tărâmuri cu istorie și tradiție. După vizitarea Mănăstirii Sucevița, la Mănăstirea Putna va fi organizată o activitate dedicată Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Ziua se va încheia cu Rugăciunea de seară la Mănăstirea Sihăstria Putnei, loc în care loturile olimpice vor fi întâmpinate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul”, transmit organizatorii.

Loturile olimpice vor putea vizita, în cea de-a treia zi de manifestare, numeroase obiective turistice din municipiul Suceava: Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul Național al Bucovinei, Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți etc. Elevii și profesorii veniți din țară, împreună cu localnicii, sunt invitați să participe sâmbătă, începând cu ora 15:30, la Procesiunea de Florii, eveniment organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. După procesiune, este programată festivitatea de premiere, ce va avea loc în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava, când va fi marcat și Anul cultural Ciprian Porumbescu, prin organizarea unui moment artistic deosebit, cu participarea corului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava și a unor instrumentiști de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.