Un tânăr în vârstă de 19 ani, din comuna Baia, care își aștepta condamnarea finală într-un dosar privind o tentativă de tâlhărie comisă asupra unui bărbat în vârstă de 84 de ani a dispărut de la domiciliu, acolo unde se afla, sub măsura arestului la domiciliu.

Cristian Vasilică Pavel a devenit între timp urmărit  general, judecătorii schimbând măsura arestului la domiciliu cu cea a arestului ”clasic”, în regim de penitenciar. Cu alte cuvinte, tânărul nu mai este de găsit. În mod normal, părăsirea arestului la domiciliu duce la încadrarea la infracțiunea de evadare.

Fapta pentru care tânărul a fost condamnat de Judecătoria Fălticeni la pedeapsa de 2 ani de detenție într-un centru de minori s-a produs în noiembrie 2021.

Polițiștii au fost sesizați atunci de un bărbat în vârstă de 84 de ani, din comuna Baia, care a relatat că în noaptea precedentă (sesizarea a fost făcută la mai bine de 12 ore de la comiterea faptei) doi indivizi au intrat peste el în casă și l-au bătut.

Din cercetări a rezultat că în jurul orei 2.00 din noapte, Vasilică Cristian Pavel (încă minor atunci), din comuna Baia, și Ilie Claudiu Pandel (33 de ani), tot localnic, au pătruns în curtea locuinței victimei, au forțat ușa de acces în locuință, au intrat în imobil și l-au bătut pe bătrân, cerându-i toți banii pe care îi are în casă. Octogenarul a reușit să reacționeze în fața atacatorilor. El a pus mâinile pe un topor pe care îl avea în casă, s-a apărat și în cele din urmă i-a pus pe fugă pe cei doi atacatori, care au mai avut doi complici care au rămas afară. Cert este că atacatorii nu au reușit să ia vreun ban din casa victimei, fără ca asta să facă evident fapta mai puțin gravă.

Dacă autorul major a fost arestat preventiv și a fost condamnat între timp la 2 ani și 6 luni de închisoare, față de cel minor pe atunci judecătorii au acceptat să îi schimbe arestul clasic în arest cu arestul la domiciliu.

Surprinzător sau nu, tânărul care între timp a împlinit 19 ani a dispărut în așteptarea sentinței finale. De precizat și că acesta executase deja prin arest la domiciliu mare parte din pedeapsa de 2 ani de detenție într-un centru de minori stabilită de Judecătoria Fălticeni. Această sentință nu era definitivă și prin urmare nu a fost pusă în aplicare.

Prin această ”evadare” tânărul și-a îngreunat serios situația juridică.    

Poliția Română a publicat fotografia tânărului pe site și așteaptă informații cu privire la unde s-ar afla.