Eveniment cu mare încărcătură emoțională la Galeria de Artă Zamca, unde creatorul popular Lidia Săbiuță a expus miercuri, 5 iulie 2023, mai multe „icoane cusute – pictură în ac”. Artista s-a bucurat de un public numeros, care i-a admirat lucrările și care a fost curios să afle care sunt secretele acestei arte. „Ițele” acestei povești au fost „limpezite” de criticul de artă Delia Leizeriuc, care susține că misiunea artistei este aceea de a contribui prin efort personal la transfigurarea creației: „Lidia Săbiuță își dorește ca prin creațiile sale să contribuie realmente ca un ajutor pentru oameni, ca aceștia să observe lumea dincolo de imperfecțiunile ei, să fie conștienți de acel dar divin care este înmagazinat în fiecare din ei și, din păcate, nu este descoperit, apreciat și cultivat în majoritatea cazurilor, din varii motive”. Publicul a mai aflat de la criticul de artă Delia Leizeriuc că și culorile alese de artistă pentru realizarea icoanelor sunt de o vibrantă consistență, astfel că „artista reușește să-și contureze viziunea cromatică într-un mod natural, simplu, dar cu acuități divine”.

Curatorul expoziției este maestrul Mihai Pânzaru PIM. „Icoanele cusute” de artistă vor sta pe simeze și vor putea fi admirate de suceveni și nu numai până pe 15 iulie 2023. Nu ezitați să treceți pragul Galeriei de Artă Zamca, strada Zamca, nr. 17 A, în incinta Asociației Institutul Bucovina, pentru o călătorie plină de frumusețe și tradiție, în care veți descoperi arta icoanelor cusute, a picturii în ac. Această formă unică de expresie artistică ne dezvăluie bogăția culturii și spiritului nostru, îmbinând măiestria tehnică, cu adâncimea spirituală.

„Lidia Săbiuță compune ingenios (în manieră proprie și coerent), unde forța sugestiei și a evocării, sensibilitatea, sinceritatea și meticulozitatea sunt calitățile de seamă ale artistei, prin care reușește să ne transpună într-o lume mirifică, într-un univers calm, plin de speranță”, a mai spus Delia Leizeriuc.

Expoziția aduce în prim-plan lucrări minuțios create, care au necesitat ore multe de muncă și pasiune, pentru ca, la final, icoanele să prindă viață. Fiecare detaliu este realizat cu atenție și pricepere, creând opere impresionante care o să vă cucerească prin acuratețe și care vă vor purta într-o călătorie în lumea spiritualității românești. Fiecare lucrare emite o energie aparte și spune o poveste unică, reflectând credința, istoria și emoțiile artistului. Nu vă rămâne decât să vizitați expoziția de la Galeria de Artă Zamca (un proiect multicultural pentru educație al Asociației Institutul Bucovina) și să vă bucurați de ea, de luni până vineri, între orele 9:00-17:00.