Centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice, cele pentru persoane adulte cu dizabilități, cele destinate copiilor, adăposturile de noapte, centrele pentru victimele violenței în familie și centrele medico-sociale sunt verificate, de la începutul acestei săptămâni, de trei echipe de control formate din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar-Veterinare, Protecției Consumatorului, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului pentru Situații de Urgență, prin ordin al prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan. Conform informațiilor noastre, până la sfârșitul săptămânii vor fi controlate cele 96 de astfel de centre din județ, dintre care licențiate sunt 88. Unui cămin pentru bătrâni, privat, i-a fost retrasă licența anul trecut și este în procedură de refacere, iar celelalte fără licență sunt centre cu planuri de restructurare aprobate.

 

În județul Suceava sunt 15 cămine pentru vârstnici, dintre care patru sunt publice și 11 private; 16 cămine pentru persoane cu dizabilități, dintre care 14 sunt publice și două private; 49 de centre rezidențiale pentru copii, din care 35 publice și 15 private, și 7 unități de asistență medico-sociale, adăposturi pentru victimele violenței în familie și adăposturi de noapte, din care una privată și 6 publice.

În centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava sunt 178 de copii și tineri în case și apartamente, iar în centre private sunt 131 de copii și tineri. De asemenea, în centrele pentru adulți ale DGASPC sunt 736 de adulți cu dizabilități. Despre numărul de vârstnici și persoane cu dizabilități dintre centrele rezidențiale private nu avem date, până la acest moment.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a cerut controale în toate centrele rezidențiale din țară, după ce autoritățile au descoperit, în cămine de lângă București, peste 100 de bătrâni abuzați chiar de către cei care îi aveau în grijă.