Incendiul din anul 2021 care a afectat Palatul Administrativ din centrul Sucevei va duce, în mod paradoxal, la salvarea acestei clădiri monument istoric. Studiile efectuate după închiderea completă a clădirii în vederea începerii lucrărilor de refacere și consolidare au scos la iveală numeroase nereguli în modul în care s-au făcut intervențiile în interiorul clădirii în decursul timpului, în special după intervențiile din anul 1968. În cursul studiilor și analizelor tehnice, proiectanții și constructorii care realizează lucrările au găsit numeroși pereți cu zidărie neconformă, pereți construiți fără a avea o susținere corespunzătoare, dar și foarte multe improvizații făcute în lucrările realizate de-a lungul timpului.

Toate aceste situații au fost prezentate în cursul zilei de vineri, când mass-media suceveană a avut acces în incinta Palatului Administrativ pentru a vedea stadiul lucrărilor de refacere și consolidare. La vizită au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, constructorii, precum și reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, instituție care finanțează lucrările la Palatul Administrativ.

În timpul vizitei, reprezentanții constructorului au evidențiat faptul că, înainte de incendiu, clădirea era încadrată în clasa a treia de risc la cutremur, ceea ce înseamnă că era o clădire sigură în situația unui seism. Totul s-a schimbat însă după efectuarea studiilor și verificării fiecărui centimetru din clădirea Palatului Administrativ. După finalizarea acestor verificări, Palatul Administrativ a fost încadrat în prima categorie de risc la cutremure, ceea ce înseamnă un risc ridicat de prăbușire în cazul unui seism. La finalul vizitei, atât conducerea Consiliului Județean, cât și constructorii și reprezentantul CNI au evidențiat faptul că după finalizarea lucrărilor Palatul Administrativ poate fi încadrat din nou în categoria a treia de risc, iar „durata de viață” a clădirii va fi de peste 100 de ani.

 

·        Refacerea palatului administrativ costă aproape 20 de milioane de euro

Într-o conferință de presă susținută după vizita în incinta Palatului Administrativ, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că după stabilirea noilor soluții de consolidare termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit. Astfel, Gheorghe Flutur a arătat că dacă inițial lucrările trebuiau finalizate la sfârșitul anului viitor, termenul a fost prelungit până în luna august 2025. El a arătat că în momentul de față valoarea lucrărilor se ridică la 96 milioane de lei, adică aproape 20 de milioane de euro.

„Sunt câteva intervenții majore în ceea ce înseamnă infrastructura clădirii. Și asta pentru că sunt nu mai puțin de 370 mp de pereți neconformi. Sunt aproape 5.000 de mp de desfaceri de tavane din gips carton și lemn, încă 16.000 de metri pătrați de  desfaceri de tencuieli și multe alte intervenții. Apoi avem consolidări de fundații. În același timp s-a constatat că erau ziduri neconforme de 12,5 centimetri care au fost dărâmate și care vor fi dublate la 25 de cm. Sunt zone cu bolți din cărămidă care se sprijineau doar pe niște grinzi din fier și atât, care acum trebuie înlocuite. S-a constata că sunt pereți la care s-a intervenit în anul 1968 și s-a tăiat din ei pentru a se pune calorifere sub geamuri și s-a slăbit astfel rezistența întregului zid. Și toate astea trebuie consolidate. Sunt tavane din lemn care trebuie înlocuite cu placă din beton armat. Iar la etajul doi erau bolți crăpate longitudinal care reprezentau un pericol, mai ales că sub ele erau tavane false. Toate acestea puteau să pună în pericol viața oamenilor”, a arătat Gheorghe Flutur.

El a apreciat faptul că în momentul de față se intervine în cel mai profesionist mod posibil pentru a consolida întreaga clădire. Flutur a mai arătat că investiția presupune și lucrări ample pentru refacerea instalațiilor electrice și a celor pentru stingerea incendiilor. În același timp va fi montat un sistem nou de aer condiționat, astfel încât pe fațadele clădirii nu vor mai putea fi văzute acele aparate exterioare. Proiectul include și restaurarea componentelor artistice ale turnului cu ceas (mecanismul, elementele metalice și învelitoarea), iar acesta va conține pe fațada principală, pe lângă elemente decorative identificate în arhive, și Stema Bucovinei.

De precizat că lucrările sunt realizate de firmele GENERAL CONSTRUCT, LOIAL IMPEX, POLARH DESIGN și CUBE STRUCTURE ENGINEERING.