Medicii chirurgi de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au început să efectueze neuro-monitorizarea intraoperatorie în cazul intervențiilor asupra glandelor paratiroide, cu ajutorul unui dispozitiv achiziționat recent de unitatea medicală. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a informat că echipamentul a fost utilizat în premieră săptămâna trecută, la un pacient cu hiperparatiroidism secundar, căruia i-au fost extirpate glandele paratiroide.

Echipa medicală a fost formată din medicii primari chirurgie generală dr. Petru Velnic și dr. Lucian Leneschi și medicul primar ATI dr. Alina Buciu. „Intervenția a decurs fără incidente, nu au fost înregistrate complicații postoperatorii, pacientul fiind externat vindecat chirurgical”, a declarat dr. Teodorovici.

Acesta a afirmat că în cadrul ariei de intervenții chirurgicale efectuate în secția de Chirurgie generală a spitalului din Suceava se regăsește chirurgia glandei tiroide și a glandelor paratiroide. „Conform statisticilor, incidența afecțiunilor tiroidiene este în creștere, intervențiile chirurgicale fiind indicate în cazul unor hipertiroidii, gușilor nodulare și cancerului tiroidian. În ceea ce privește glandele paratiroide, chirurgia reprezintă soluția în cazul adenoamelor paratiroidiene și a hiperparatiroidismului secundar din cadrul insuficienței renale cronice. Una din complicațiile de temut ale acestor intervenții chirurgicale o reprezintă lezarea nervilor laringieni recurenți, complicație care va putea fi prevenită prin utilizarea dispozitivului de neuro-monitorizare intraoperatorie”, a precizat dr. Teodorovici.

Dispozitivul de neuro-monitorizare a fost achiziționat de spital din fonduri proprii și, potrivit comunicatului transmis de purtătorul de cuvânt, este unic în Moldova. Avantajele utilizării acestuia sunt: facilitarea localizării și identificării nervilor recurenți, expunerea și disecția acestora, precum și semnalarea unor eventuale leziuni.