Patru elevi din județ și profesorii care i-au pregătit au fost premiați marți, 12 decembrie, de ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul unei ample festivități organizate pentru evidențierea olimpicilor români care s-au remarcat la olimpiadele internaţionale.

Evenimentul a fost găzduit de Teatrul Național București.

Din județ, au fost premiați cu diplome de excelență și bani elevii suceveni, olimpici internaționali, David Palaghianu (argint) și, Sabrina Giulia Macoveiciuc (bronz), de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Maria Monica Hofman și Caterina Beleș (mențiuni), de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului. 

Au fost evidențiați și profesorii coordonatori - prof. dr. Petru Crăciun, Carmen Amorăriței, Florin Cojocariu, Camelia Alexandriuc și prof. Hanna Gałęcka.

Pentru rezultatele lor, elevii vor fi recompensați cu 12.500 de lei - premiul al II-lea/ medalie de argint, 10.000 de lei - premiul al III-lea/ medalie de bronz și 6.000 de lei - mențiune (sau diplome echivalente). Fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educației este de peste 3.900.000 de lei.

La festivitatea de la București au fost premiați 144 de elevi olimpici care au obținut peste 170 de medalii, premii și mențiuni la competiții internaționale, din peste 70de unități de învățământ.

Pentru stimularea performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, Ministerul Educației a acordat elevilor medaliaţi, profesorilor care i-au pregătit şi unităţilor de învățământ de unde provin elevii diplome şi premii în bani.

 

 

·       Competițiile care i-au adus pe podium

 

David Palaghianu, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut medalia de argint la a doua ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, desfășurată în Volos, Grecia, în perioada 24-30 septembrie a.c.. Elevul a fost pregătit de inspectorul școlar adjunct Petru Crăciun, de la Centrul Județean de Excelență.

De asemenea, Sabrina Giulia Macoveiciuc, elevă la același colegiu, a câștigat medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Științe pentru Juniori (IJSO 2023), care s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie – 10 decembrie, la Bangkok, Thailanda. Eleva a fost pregătită de  profesorii: Carmen Amorăriței – fizică, Florin Cojocariu – chimie, Camelia Alexandriuc – biologie
Caterina Beleș și Maria Monica Hofman au fost recompensate de ministerul de resort pentru rezultatele de la Olimpiada Internațională de limbă polonă, de la Konstancin, lângă Varșovia,pentru care au fost pregătite de profesoara colegiului humorean Hanna Gałęcka.

 

La debutul festivității, Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis elevilor merituoși – „În spatele rezultatelor obținute se află multe ore de muncă, pasiune și perseverență. Ei au sau au avut profesioniști pasionați de meseria lor. Vă mulțumim, domnilor profesori. (...) Sunt recunoscătoare celor ce susțin performanța în educație, elitele au rolul esențial de a promova performanța. Dincolo de asta, însă, să nu uităm de nevoia de a da înapoi societății și comunității. În felul acesta putem contribui la o lume mai bună și mai echitabilă, putem fi parte din soluții la problemele globale. Într-o lume în care schimbarea este singura constantă, munca, pasiunea și determinarea sunt calea spre succes. Reușita nu este doar a celor care visează, ci și a celor care muncesc pentru visurile lor. Credeți în visurile voastre, munciți pentru ele și nu uitați să vă bucurați de drum”.